Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Az érintés hatalma

Vágólapra másolva!
A masszázs az egyik legősibb és egyben legegyszerűbb gyógykezelés. A gondoskodás pozitív módszere, mely egyszerre oldja a pszichés feszültséget és a fizikai fájdalmat. Vannak, akik betegségük miatt kényszerülnek a gondos kezek közé, de egyre többen döntenek önszántukból a rendszeres masszázs mellett. Szakemberek szerint mindenki megérdemelne legalább havonta egyszer egyórányi kényeztetést, törődést.
Vágólapra másolva!

A masszázsnak ősi gyökerei vannak, az igény a simogatásra, érintésre egyidős az emberrel. Ha például megfájdul valamink, ösztönösen is odakapunk, elkezdjük dörzsölni, simogatni. Ez a mozdulat a masszázs alapja. Hamar felismerték az ösztönös mozdulatok stressz-, görcs- és fájdalomoldó hatását. A napot frissítő masszírozással kezdték, s lefekvés előtt lazító masszázzsal kényeztették magukat. Ma már tucatnyi masszázs-stílus létezik. Egyre divatosabbak az úgynevezett alternatív masszázs- és mozgásterápiák is - ide tartozik például a thai masszázs. A hagyományos masszázsok között alapvetően három csoportot különböztetünk meg: a frissítő, a sport- és a gyógymasszázst.

A frissítő masszázs alapvetően ritmusában és erősségében különbözik a gyógymasszázstól. A központban itt a kliensek jobb közérzete és az energiafeltöltődése áll.
A sportmasszázs célja az izmok bemelegítése kemény megterhelések előtt. Egy átmasszírozott izom kevésbé lesz sérülékeny. Az edzések és versenyek utáni masszírozás pedig az izmok ellazítását segíti elő.
A gyógymasszázson belül is több ág létezik. A legelterjedtebb a klasszikus svédmasszázs, mely főként a reumás, ortopéd betegségek kiegészítő kezelésénél, rándulások, görcsök és húzódások, megszüntetésénél kap kiegészítő szerepet, de alkalmazható alvászavarok esetén is.

A masszázsokra általánosan igaz, hogy felpezsdítik a vérkeringést, csillapítják a fájdalmat, és elősegítik a mozgásfunkciók helyes működését. A fiziológiai hatások mellett azonban a lelket is kényeztetik. Egy-egy kezelés alkalmával ellazulhatunk, kikapcsolhatunk. Egy órán keresztül nem csörög a telefon, megszűnik a külvilág. Ez mindenképpen kell ahhoz, hogy a masszírozás után jó közérzettel távozzunk. Bár azoknak, akik betegségük miatt járnak gyógymasszőrhöz, a kezelés nem mindig fájdalommentes.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről