Vége a finomságok száműzetésének

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Első számú közellenség: a sajtok

Valóban, a sajtok egy részében nagyon sok zsír és kalória van, ugyanakkor a sajt az egyik legjobb kalciumforrás. Ezenfelül olyan esszenciális zsírsavat (konjugált linolsav) tartalmaz, amely tudományos kutatások szerint segít megelőzni a daganatos, a szív- és érrendszeri, valamint a cukorbetegség kialakulását. Ugyanez a zsírsav a fogyásban is segít, mert blokkolja a zsírok raktározását a szervezetben. Miért is kellene lemondani a sajtról? Egyáltalán nem kell, csak étkezési szokásainkat kell megváltoztatnunk.

Próbáld ki a következőket:
- egyél erős ízű, karakteres sajtokat, például fetát, kékpenészes sajtokat, friss parmezánt - ezekből nagyon kevéssel is megelégszel, pont az erős ízük miatt,
-, vásárolj a piacon friss juh- vagy kecskesajtot; ezekben a friss sajtokban nagyon kevés kalória van; 3 dkg friss kecskesajtban kb. 23 kalória van, szemben ugyanennyi Cheddar-sajttal, melyben kb. 114 kalória van.

Mellőzzük:
- a zsírszegény, "zsírmentes" sajtokat - ezek gyakran a zsíros sajtok "diétás" változatai. Éppen ezért van bennük zsír, csak egy kicsivel kevesebb, mint kövér társaikban. Jellemző viszont rájuk, hogy nem olyan ízesek, ezért hajlamosak vagyunk többet enni belőlük, míg jól lakunk velük. Ezeket a sajtokat ételekben sem használhatjuk olyan jól.

Szögezzük le: attól, hogy valami egészséges, nem jelenti azt hogy ízetlen, és nem lehet benne semmi cukor, zsír.


Kettes számú közellenség: a csokoládé

Nagyjából az összes, a csokiról eddig kiderített szörnyűséget megdöntötték a tudományos kutatások. Fogyasztása nem okoz pattanásokat és a migrénes fejfájáshoz is kevés köze van. Ellenben tartalmaz jó néhány, a daganatos és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében hatásos antioxidánst, olyanokat amilyenek a gyümölcsökben és zöldségekben is vannak. Bár sok zsír van a csokoládéban, a fő zsírösszetevője, a sztearinsav nem emeli a szervezet koleszterinszintjét. Ha rossz kedvünk van, és egy kis csokit eszünk, akkor pedig kifejezett jót teszünk magunkkal, mert a csoki segíti agyunkban a boldogsághormon, a szerotonin termelődését.

Próbáld ki a következőket:
- egyél étcsokit, illetve sötét csokoládékat; minél magasabb a csoki tiszta kakaótartalma, annál kevesebb a zsíros kakaóvaj benne
- a jó minőségű csokoládékat; a finom, különleges csokikból kevesebbel is megelégszel, mind az ár, mind a különleges élmény határt szab a kalóriáknak.
Mellőzzük:
- töltött csokoládékat; a töltelékben (karamell, zselé, mogyoró, krémek) sokszor sokkal több zsír, kalória van, mint magában a csokiban.