Áttörés a mellrák sugárterápiás kezelésében

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Azok a nők, akiknél korai szakaszban észlelik a mellrákot, általában sebészeti beavatkozáson esnek át, majd az egész mellett sugárkezelésnek vetik alá, hogy meggátolják a daganat újrafejlődését. Ám a sugárterápia, habár hatásos, néhány nőnél a mell zsugorodását, göbösödését és gyulladását okozhatja. Az ezen mellékhatástól szenvedő nők körében gyakori a bordatörés és a komoly izommerevség is.

Az IMRT kezelésről bővebbenhttp://www.floridaoncology.net/imrt.htm

Az új módszer neve Intensity Modulated Radiotherapy (IMRT, mélyen irányított sugárkezelés). A megfigyelési időszak eredményei szerint az IMRT módszerével kezelt nőknél 33%-kal kevesebben szenvednek mellzsugorodástól vagy más fizikai mellékhatástól, mint a hagyományos terápiában résztvevők. A hagyományos sugárkezelés mellékhatásai többnyire azért alakulnak ki, mert az egészséges részek is magas sugárdózist kapnak. IMRT számítógépes megjelenítést használ, így pontosan megítélhető, hogy milyen mély és mekkora intenzitású besugárzásra van szükség az egyes helyeken.
A kísérletet a Cancer Research UK, a Royal Marsden Hospital és a Directorate of Health and Social Care South indította útjára és támogatta.