Az agy infarktusa, a szélütés

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az agy felépítése

A kifejlett emberi agy körülbelül 1300-1800 gramm tömegű lehet, és öt nagy részre osztható: nyúltagyvelő, híd, kisagy, nagyagy, középagy. Testünk legérzékenyebb része az agyvízben helyezkedik el, mely kitölti az agy üregeit, óvja a sérülékeny szervet az ütődésektől.

A biológiai fejlődést tekintve az agy "legkorábbi" részében, a nyúltagyvelőben található idegsejtek többek között a légzés és a vérnyomás szabályozásáért felelősek. A hídban található idegsejtek a rágást és nyálelválasztást szabályozzák, valamint a hangok és az egyensúllyal kapcsolatos információk alapszintű feldolgozását végzik. A kisagyban a test különböző részeiről érkező, testhelyzetváltozásra és a környezettel való kapcsolatra vonatkozó információk kerülnek feldolgozásra. A nagyagyban helyezkednek el a "magasabb" funkciókat ellátó idegsejtek, melyek többek között a gondolkodásért vagy a beszédért felelősek. A nyúltagyvelőt, a hidat, a kisagyat a nagyaggyal "kapcsolóállomásként" a középagy köti össze.

Az "energiafaló"

Nyugalmi állapotban a szervezet összenergia-felhasználásának egynegyede az agy ellátására fordítódik, ennek megfelelően az agy vérellátó rendszere is igen kiterjedt és összetett. A nyaki verőerektől induló hálózat erei kis ereken keresztül egymással is összeköttetésben állnak, melyek vészhelyzet esetén biztonsági vérellátó tartalékként is működnek.

A szélütés - stroke

Az agy biztonsági vérellátó rendszere csak akkor működik, ha az agynak ideje van arra, hogy felkészüljön a vérellátás "átcsoportosítására", mint például a gyakran évekig, sőt évtizedekig tartó elmeszesedésekben. Ha hirtelen záródik el vagy sérül meg egy ér, az a nem megfelelő vérellátás következtében az agy egyik részének károsodásához vezethet.

Strokline.huhttp://www.strokline.huA Magyar Stroke Társaság honlapja, ahol mindent megtudhat a szélütésről.Az agy táplálékaihttp://www.medicinfo.hu/agy.htmlA keringés javítására és az idegek erősítésére szolgáló receptek.További linkek a szélütésrőlhttp://vizsla.origo.hu/static/tudomany/termeszettudomany/elettudomanyok/orvostudomany/betegsegek/szelutes/

Az idegsejtek lényegesen sérülékenyebbek, mint az izomsejtek, mert már néhány perces oxigénhiánytól is elpusztulhatnak. Ezért az agyban fellépő érkatasztrófa, az "agyi infarktus" visszafordíthatatlanabb következményekkel járhat, mint a szívizominfarktus, köznéven a szívinfarktus.

Az agy egyes részeiben nem megfelelő vérellátás következtében bekövetkezett oxigénhiány mértékétől függően megszűnnek az agy bizonyos funkciói. Ezt jelzik a szélütés tünetei is: az egyes részeinek bénulása, beszéd- vagy látási zavarok, szédülés, a tájékozódási képesség elvesztése. A legrosszabb esetben a szélütés kómához és halálhoz is vezethet. Ezért a stroke bekövetkeztekor minden egyes perc számít, hiszen a késlekedés idegsejtek millióinak, valamint különböző agyterületek elhalásával járhat.

Vészhelyzet

Az esetek egy részében a szélütés bizonyos előjelekkel érkezik, ilyen például az agyban jelentkező rövid (átlagosan 30 percig tartó) átmenti keringési zavar. Ez ugyanolyan sürgősségi ellátást igényel, mint a szélütés. A már bekövetkezett szélütés tüneteiből következtetni lehet, hogy az agy mely része károsodott, ezért különösen fontos, hogy a veszélyeztetettek ismerjék és felismerjék ezeket, és a tünetekről mindenképpen tájékoztassák a kezelőorvost. Már a szélütés gyanúja esetén is azonnal mentőt kell hívni. Minél előbb kerül kórházba a beteg, annál nagyobb esélye van a túlélésre és arra, hogy ne károsodjanak további agyfunkciók.

A diagnózis

A szélütés tünetei nagyon sok fontos információval szolgálhatnak a kezelőorvosnak, hiszen ezek alapján lényegesen könnyebb behatárolni az agy érintett részét és megállapítani azt, hogy vajon melyik ér záródott el. A kezelőorvos ezt követően megvizsgálja az életfunkciókat, az intézetben sürgős koponya CT-t (komputeres tomográfia) végeztet, elemzi a laboratóriumi vizsgálatok eredményeit, valamint agyi keringésjavító infúziós kezelést rendel.

Az agy vérellátását az ún. Doppler-ultrahang-berendezéssel vizsgálják, emellett az orvos mellkasi röntgent vagy szív-echocardiographiás vizsgálatot is kérhet. Az akut időszak után több esetben az agy ereinek vizsgálatára agyi érfestéses vizsgálatot (angiographiát) végeznek, ha olyan mértékű érszűkület gyanúja merül fel a nyaki ultrahangos vizsgálat során, amelyet meg kellene operálni.

A sürgősségi ellátás

A szélütésen átesett betegeket stroke intenzív részlegen látják el. Állandóan ellenőrzik a vérnyomást, a pulzust, az EKG-t, a vér oxigénellátottságát, és figyelik a szükséges laboreredményeket. A betegek folyadékpótlás céljából különböző infúziókat kapnak, melyek az agyi keringés helyreállítását és a károsodott agyszövetek regenerációját szolgáló gyógyszereket tartalmaznak. Néhány esetben sebészi beavatkozással távolítják el az elzáródást okozó vérrögöt, de az esetek többségében az elsődleges cél a komplikációk elkerülése és az életfunkciók fenntartása. Annak érdekében, hogy az agyban, illetve a test más részeiben ne záródjon el több ér, az akut kezelés során véralvadásgátló szereket kap a beteg.

Echocardiografia

Az echocardiografia vagy "echo" a szív ultrahangvizsgálata, amely fájdalommentes, a röntgenvizsgálathoz hasonló, de sugárzás nélküli, ezért veszélytelen eljárás. Röntgensugarak helyett ultrahanghullámokat használnak a szív üregei és a szívbillentyűk képi megjelenítéséhez. A vizsgálat során az ultrahang vizsgálatokban használatos speciális gél alkalmazásával és kisméretű jelátalakító berendezés segítségével videoképernyőn jelenítik meg a szív üregrendszerét ábrázoló képet. Az orvos ennek alapján képes megállapítani a szív esetleges károsodását, és kimutatni azokat a szívben lévő vérrögöket, melyek leszakadása és továbbsodródása az agy felé felelőssé tehető a stroke kialakulásáért. A szív ultrahang vizsgálatának több módszere létezik, mint pl. a Doppler- vagy stressz-ultrahang vizsgálat.

Doppler-ultrahangvizsgálat

Új lehetőség a szív- és érrendszeri betegségek és halálozás megelőzésérehttp://beteginfo.aventis.hu/kardio_megelozes.htmlGondolkodhatnak-e az emberi agyon kívül más struktúrák?http://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=27822

Az agyat ellátó ütőerek Doppler-ultrahangmódszerrel történő vizsgálata során lehetőség mutatkozik egyrészt a véráramlás esetleges megváltozásának, másrészt a nyaki verőerek szűkületének kimutatására. Bár az ultrahang vizsgálatok eredményei tévémonitoron általában fekete-fehér képek, a színes Doppler-vizsgálat azért előnyösebb, mert ezáltal jobban követhető a vér áramlása.

Angiographia

Az angiographia (érfestéses vizsgálat) olyan röntgenvizsgálat, melynek során az érbe vezethető katéter és kontrasztanyag segítségével mutatják ki a szív és az egyes erek (pl. aorta, a szív koszorúerei és artériái) méretét, alakját és szűkületeit. Ennek megfelelően beszélhetünk szív- és agyi angiogaphiáról. Az angiographia segítségével kimutathatók a szívet és az agyat ellátó verőerek, valamint a koponyán belüli agyállományt ellátó erek szűkületei, illetve az azt okozó felrakódások és elzáródások. Ez a vizsgálat segít annak megállapításában, hogy a beteget fenyegeti-e szívinfarktus vagy újabb agyi érkatasztrófa. A vizsgálat meghatározza, hogy mely érterületeken lehet érsebészeti műtétet vagy értágító beavatkozást végezni.