A leves karcsúsít

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A leves kiváló folyadék- és tápanyagforrás

A leves az az ételféleség, amely nemcsak kiváló folyadékforrás, hanem rendkívül tápláló is, hiszen értékes tápanyagokat tartalmaz. A választék sokszínű tartalomban, ízben, összetételben, az egyszerű sós húslevestől kezdve az összetett gulyáslevesen át az édes gyümölcslevesekig mindenki megtalálhatja az ízlésének, az alkalomnak, időjárásnak éppen megfelelőt. Változatos ételkészítési technikák segítségével nagymértékben befolyásolható a levesek energia-, illetve tápanyagtartalma. A leves színével, illatával, ízeinek összhangjával, hőmérsékletével fokozza a gyomornedvképződést, ezáltal nagymértékben segíti az emésztési folyamatokat. A levesfogyasztás további előnye, hogy előételként fogyasztva jóllakottságérzetet kelt, csökkenti az utána elfogyasztott étel és ezáltal a bevitt összkalória mennyiségét.

A levesevők karcsúbbak

A rendszeres leves fogyasztásnak tudományosan kimutatott előnyei vannak az egészségi állapot megőrzése szempontjából. A leve fogyasztás élettani hatásait kutató, 1998-ban Franciaországban végzett vizsgálat, a SU.VI.MAX tanulmány keretében összesen 5500 résztvevő levesfogyasztási szokásait és annak a szervezetre gyakorolt hatásait vizsgálták. Az eredmények azt mutatták, hogy a testtömegindex (BMI) alacsonyabb volt azoknál, akik gyakran (heti 5-6 alkalommal) ettek levest, mint a heti 2-4, vagy 0-1 levest fogyasztók esetében. Ez többek között azzal magyarázható, hogy a leveskedvelők napi kalóriabevitele is lényegesen kevesebb, mint a levest ritkán fogyasztóké. Aki több levest fogyaszt, kevesebb zsiradékot, illetve koleszterint visz a szervezetébe, ugyanakkor a levesben lévő zöldségfélék, hüvelyesek révén jelentősen növelheti rostfogyasztását.

Leves a szívbetegségek és az elhízás ellen

Testtömegindex, testzsírszázalék, alapanyagcserehttp://www.babapont.hu/mama/calc/mamatool.htmlKalkulátorok, hogy jobban ismerje magátLevesekhttp://www.partnerlink.hu/cgi-bin/clickthru.cgi?id=6762237376676573006467767123647369797784737270677263&page=http://www.fokuszonline.hu/cgi-bin/start.cgi/apps_fokusz/display/index.html?termek.id=51683%26tag=1Vilma néni szakácsfüzetek sorozatLevesek és levesbetétekhttp://www.partnerlink.hu/cgi-bin/clickthru.cgi?id=6762237376676573006467767123647369797784737270677263&page=http://www.fokuszonline.hu/cgi-bin/start.cgi/apps_fokusz/display/index.html?termek.id=6844%26tag=1Bevált fogyókúrákhttp://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=13983

Jótékony hatásai révén a rendszeres levesfogyasztásnak mindenképpen helye van az egészséges táplálkozásban. A legtöbb leves nem hizlal - kivéve például a csülkös bablevest és más, egytálételnek nevezett magyaros étket -, fogyasztásuk alkalmas a súlycsökkentő diétákhoz, illetve súlymegtartó programokhoz. Ezenkívül segíthetnek a megfelelő vitaminbevitel biztosításában, a szervezet vitaminellátottságának helyreállításában, megerősítésében. A leves egészséges, jó hagyomány, fogyasztása megfelel az egészséges életmód és a táplálkozási ajánlások elvárásainak. A levesek jól beilleszthetők a csökkentett energia-, szénhidrát- és zsírtartalmú diétába, illetve az érelmeszesedést, elhízást megelőző táplálkozásba. Alkalmasak a szomjúság csillapítására, a folyadékbevitel növelésére jelentős energia- és makrotápanyag-bevitel nélkül.