A visszeresség ma már eredményesen kezelhető

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A láb kitágult vénái esetén visszerességről vagy varikozus vénákró beszélünk. A pontos okok nem ismertek, de valószínű, hogy a felületes vénák falának gyengesége okozza a vénák megnyúlását és tágulását. Ez többnyire a vénabillentyűk (a vénákban lévő kis billentyűk, melyek megakadályozzák a vér visszafelé folyását) helytelen záródásával is együtt jár. A tágult és megnyúlt vénáknak ugyanakkora helyen kell elférniük, mint normális állapotukban, ezért előbb vagy utóbb kanyargóssá, kidudoróvá válnak. Ha a beteg áll, a panaszok még erőteljesebben jelentkeznek, hiszen a rosszul záródó billentyűk nem tudják elzárni a vénát, így azok gyorsan megtelnek és az erek mégjobban kitágulnak.
Nőknél gyakran a terhesség során alakulnak ki visszérduzzanatok, mert a növekvő magzat összenyomja a medencei vénákat. A betegség leginkább a lábikrán és a láb belső oldalán futó ereket támadja. A visszerek nem csak csúnyák, de - különösen hosszú álláskor - fájdalmat és bokaduzzadást okozhatnak. Gyakran viszketést és piros foltokat eredményeznek, mely nem azonos a száraz bőrrel. A vakarózás sérüléseket, súlyosabb esetben fájdalmas, nehezen gyógyuló fekélyeket és kisebb vérzéseket is okozhat.

Kezelési lehetőségek

A tágult vénák kezelése jórészt a tünetek és fájdalom csökkentését, illetve a külső megjelenés javítását jelenti.
Ha úgy gondolja, hogy visszerességre hajlamos, különösen ha terhes, vagy már vannak is tágult vénái, próbálja meg tehermentesíteni lábait. Ha csak teheti, ülve helyezze lábait magasra, például zsámolyra, asztalra, ezzel elősegíti a vénás áramlást. Ha sokáig kénytelen állni, a vérkeringés serkentése érdekében időnként mozgassa meg a lábait. Viseljen gumiharisnyát vagy rugalmas pólyát (orvosa vagy a nővér megtanítja annak helyes használatára). Forduljon orvosához, ha visszerei problémát okoznak önnek, vagy fölöttük a bőr sérült, esetleg kifekélyesedett.

Orvosi kezelés

Ha a vizsgálatok súlyos visszértágulatokat mutatnak, és a fenti eljárások nem segítettek, orvosa a beteg vénaszakaszok műtéti eltávolítását javasolhatja. A vénatágulatok úgy is megszüntethetők, hogy a vénákba speciális anyagot fecskendeznek, ami az ér végleges elzáródását idézheti elő.
Ezek az eljárások a hajlamot sajnos nem szüntetik meg, de az újabb tágult vénák kialakulását késleltethetik.

Angiográfia - érfestéses vizsgálat

Ezzel az eljárással röntgenfelvételek készíthetők az erekről, így azok szűkületei, elzáródásai vagy tágulatai láthatóvá tehetők. A verőerek (artériák) vizsgálatát arteriográfiának, a visszerekét (vénákét) venográfiának nevezik.
A vizsgálat előtt nyugtatókat adnak, majd röntgensugarakat elnyelő anyagot fecskendeznek a véráramba. Ez történhet közvetlenül a vizsgálandó érbe, vagy a mélyebben fekvő, rejtettebb erekbe hajlékony katéter bevezetésével. A katétert könnyen elérhető érbe (pl. a könyökvénába) vezetik, ahonnan az a távolabb fekvő részekig is továbbítható. Ha a katéter megfelelő helyzetbe kerül, a kontrasztanyagot befecskendezik, majd elkészítik a röntgenfelvételeket.

További részleteket olvashatnak a MediCentrumban