Brad Pitt házakat építtet New Orleans-ban

Vágólapra másolva!
Brad Pitt amerikai színész hétfőn bejelentette, hogy környezetbarát otthonok felépítését kezdeményezi a Katrina hurrikán sújtotta New Orleansban. Az első 150 ház jövő nyárra készül el.
Vágólapra másolva!

Brad Pitt amerikai színész, a Trója című film főszereplője a Make It Right (Csináld jól) elnevezésű jótékonysági program keretében környezetbarát otthonok felépítését tervezi New Orleans-ban, a városban, amelyet 2005-ban szinte teljesen elpusztított a Katrina hurrikán, és az azt követő árvíz.

Pitt - aki élesen bírálta a kormány tétovaságát az újjáépítéssel kapcsolatban - szeptemberben, New Yorkban jelentette be, hogy kedvesével, Angelina Jolie Oscar-díjas színésznővel ötmillió dollárral járulnak hozzá a terv megvalósításához.

"A célunk 150 otthon felépítése, jövő nyárig. De miért ne csinálhatnánk ezer otthont, tízezret vagy százezret?" - mondta a színész a két évvel ezelőtti katasztrófa színhelyén. "Remélem, hogy a programot egész New Orleans területére kiterjeszthetjük, nemcsak egy kerületre."

Pitt azt is elmondta, egyfajta "ház-örökbefogadási" programról van szó: minél több tehetős embert, csoportot vagy céget szeretnének megnyerni az ügynek - az ő támogatásukból pedig további otthonokat építenek majd.

A 13 tagú, nemzetközi mérnökcsapat által tervezett házak, az áradások kivédésére, cölöpökre épülnek majd, és környezetbarát technológiával készülnek, átlagosan 150 ezer dolláros költségből. Az első otthon átadására, a tervek szerint, 2008 májusában kerül sor.