Vágólapra másolva!
Nem múlhat el hét sztárok jótékonysági akciója nélkül: legyen az örökbefogadás, árvaház- vagy iskolaépítés. Hogy őszinte tenni akarásról vagy egyszerű marketing-fogásról van-e szó, arról egy brit magazinban megjelent cikk szerint, az alkalomhoz választott öltözetük árulkodik.
Vágólapra másolva!

Nem múlhat el hét anélkül, hogy ne hallanánk olyan hírességekről, akik épp valamilyen jótékonysági körúton vesznek részt, segélyakciót szerveznek, elutaznak egy szegény országba, hogy saját vagyonukból árvaházat építessenek, vagy épp örökbe fogadjanak onnan egy gyermeket. Hogy mennyi ebben az őszinteség, vagy csak egyszerű marketing-fogásról, a népszerűségi index növeléséről van-e szó, arról egy, a brit Sunday Times-ban megjelent cikk szerint, az alkalomhoz választott öltözetük árulkodik.

De ne legyünk túl szigorúak: celebként bizony nehéz lehet eldönteni, hogy egy humanitárius körútra milyen ruhában indul el az ember, hiszen a sztárság egyik legfontosabb ismérve az, hogy az illető mindig, minden körülmények között tökéletesen fess. Ha egy szegény országba, sivatagi menekülttáborba, árvaházba látogatnak, nem vehetik fel a legszebb ruhájukat, nem vihetnek magukkal sminkest, fodrászt - de mivel a média árgus szemmel figyel, mégiscsak jó formában kell lenniük.

Popkirálynőből istennő

Madonna például jócskán mellényúlt legutóbbi, Malawiban tett látogatása alkalmával, amikor is a "Remény Háza" nevű árvaházat kereste fel: katonanadrágot, bakancsot, és egy "rock'n'roll" feliratú pólót viselt, s mindehez egy kikoi nevű, afrikai kendőt tekert magára, szoknya gyanánt.

A Sunday Times elemzése szerint az összeállítás a következők miatt volt rossz választás: a military-öltözék azt sugallja, hogy valamilyen háborús övezetben vagyunk - ez mindenképpen nagy tévedés, mivel egy árvaház semmiképp sem tekinthető annak. Az, hogy magára ölti a helybeliek egy ruhadarabját - a kikoi-t -, úgy tűnik, mintha egy érdekes kelléket talált volna a helyi piacon, és várható, hogy a következő fellépésén fel is használja. A "rock'n'roll feliratos póló azt sejteti, hogy egy koncerten vagyunk - vagyis a jótékonykodás is csupán egy fellépés a sok közül, nem több.

Az ember, és még ha sztár is, egy olyan helyre látogat, ahol a többségnek szinte szó szerint semmije sincs, nem kell dögösen kinézni. Ez nemcsak ízléstelen, de ebben az esetben, aprólékosan szemügyre véve a ruházatát azt is üzeni: popkirálynőből istennővé vált azzal, hogy leszállt a szegények közé, és segít rajtuk.

Forrás: [origo]


Akik ismerik a "dress-code"-ot

Aki nagyon jó érzékkel eltalálta, hogyan jelenjen meg, és hogyan viselkedjen egy jótékonysági eseményen, az Diana hercegnő volt: tíz évvel ezelőtt például egy Angolában tett látogatása alkalmával egy egyszerű fehér pólóban, khaki színű nadrágban és papucsban sétált végig egy aknamezőn. A haja rendezett volt, de nem úgy nézett ki, mint aki most jött a fodrásztól, minimális sminket viselt. Nem volt rajta napszemüveg, nem volt kilakkozva a körme és a gyűrűit is levette - vagyis nyilvánvalóan felkészült arra, hogy a keze piszkos lesz. Ez volt az ő misszionárius "egyenruhája".

A humanitáriánus "elegancia" megköveteli, hogy a jótékonykodó külseje tükrözze a feladattal szembeni alázatát, akár jószolgálati küldöttként, akár a Vöröskereszt képviseletében lép fel, a megjelenésnek komolyságot és szerénységet kell sugároznia.

Mostanában az egyik legjobban öltözött jótékonykodó sztár Angelina Jolie: talán azért, mert megjelenésében és viselkedésében ő követi leginkább Diana hercegnőt - farmer, póló, baseball sapka. Haját rendszerint egyszerű copfba köti, és csak nagyon ritkán - repülőtérről jövet, vagy oda menet - visel napszemüveget.

Hogy ez az öltözék a megfelelő "humanitárius viselet" az Egyesül Nemzetek Menekültügyi Hivatalának (United Nations High Comissioner for Refugees - UNHCR) - aminek Angelina Jolie jószolgálati nagykövete - a témával kapcsolatos hivatalos nyilatkozata is alátámasztja:

"A szervezetnek nincs előírása ruhaviseletre: (Angelina Jolie) ugyanolyan ruhában van mint a csapat többi tagja" - áll a közleményben. "Ez a körülményekhez leginkább illő ruha. Egy híresség feladata nem a helyszínen kezdődik, nem ott kell magára vonnia a figyelmet. Jószolgálati nagykövetként, onnan visszatérve kell figyelemfelkeltőnek lennie, az ügy érdekében."