A dolgozó nők jobban bírják a strapát

Vágólapra másolva!
Egy nőnél nem elég, hogy a munkában állja a sarat, de otthon is a topon kell lennie. Valamit valamiért azonban: egy friss felmérés szerint nemcsak egészségesebb életet jelent a dupla helytállás, de vékonyabb alakot is.
Vágólapra másolva!

A dolgozó anyák idősebb korukra sokkal egészségesebbek, mint azok, akik otthon maradtak a gyerekekkel - derült ki abból a kutatásból, amelyet brit kutatók publikáltak a Journal of Epidemiology and Community Health című orvosi lapban (forrás: InforMed internetes oldal). A kutatók nem tagadták, hogy a családi és munkahelyi feladatok nagyon sok stresszt jelentenek egy nő számára, de a kísérlet mégis azt mutatta, hogy ez hosszú távon megerősíti az egészségüket, és idős korukra sokkal ellenállóbbak lesznek.

A kísérlet alanyait - 1171 nőt - a húszas éveiktől az ötvenes éveikig vizsgálták rendszeresen. Kiderült, hogy azok a nők, akik a családalapítás után is bejártak a munkahelyükre, az évek múltán egészségileg sokkal jobb állapotban vannak, és kevésbé híztak el, mint a háziasszonyok. Ötvenéves koruk után a háziasszonyok 53 százaléka hízott el, míg a családos, de dolgozó nők esetében ez az arány csak 23 százalék volt.

Ráadásul azok, akik több éve vagy évtizede vannak már otthon, sokkal gyakrabban betegeskednek és fáradékonyabbak is negyven felett - mondják az adatok. A tapasztalatok szerint ez a jelenség nem függ össze azzal, hogy a vizsgált nők fiatal korukban milyen egészségi állapotban voltak.

2004-ben a britek már elvégeztek egy hasonló kísérletet, amelyből kiderült, hogy a nők sokkal egészségesebbek a férfiaknál, és - főleg, ha fiatal éveikben dolgoztak is a család mellett - idősebb korukra egyre erősebbé válnak.