Az anorexia valószínűleg örökölhető

Vágólapra másolva!
Megdőlni látszik az a korábban ismert elmélet, amely szerint az anorexia nervosa csak mentális betegség. Egy nemrégiben végzett kutatás szerint a táplálkozási rendellenesség valószínűleg genetikai okokra vezethető vissza.
Vágólapra másolva!

Egy 3140 ikerpár részvételével lefolytatott svéd kísérletben derült ki, hogy a súlyos betegség kockázatának 56 százaléka öröklődik, vagyis nem csak mentális zavar lehet a kiváltó oka. Ettől persze még igaz, hogy alapvetően neurotikus tünetekkel van összefüggésben a kialakulása, vagyis a környezet válthatja ki a táplálkozási alapokat, de a svéd kutatók szerint a genetikai hajlam a meghatározó az emberben - számolt be a HealthDay News magazin.

Ha van felelős gén, akkor ez a hajlam örökölhető is, de egyelőre nem tudták kimutatni, hogy mi okozhatja az anorexiát. Hivatalosan tehát pszichés betegségről van szó, de a svéd kutatók igyekeznek tovább bizonyítani állításukat, amely szerint genetikailag is magyarázható a táplálkozási rendellenesség. Talán még gyógyítható is lesz, ha sikerül kimutatni az anorexia nervosát előidéző gént.

A vizsgálatok során az is kiderült, hogy a külső tényezők közül, kizárólag a neurózist találták kockázatosnak, vagyis ez lehet az aktiváló tényező egy anorexiára hajlamos emberben. A kutatók ezért azt javasolják, hogy sokkal jobban figyeljünk oda a szorongó, depresszióra hajlamos gyerekekre, mert náluk sokkal nagyobb az esélye az anorexia kialakulásának, amely akár halálos kimenetelű is lehet.