A kórházi napidíj lett a mumus

Vágólapra másolva!
Több mint 4 millió ember szavazott és elsöprő többségük úgy döntött a vasárnapi népszavazáson, hogy töröljék el a vizitdíjat, a kórházi napidíjat és a tandíjat. A részvételi arány 50 százalék volt, ami minden korábbinál magasabb. A legjobban a vizitdíj mozgatta meg az embereket, de a legnépszerűtlenebb a kórházi napidíj volt.
Vágólapra másolva!

A vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörléséről döntött a választók elsöprő többsége a vasárnapi népszavazáson. A kórházi napidíj esetében 84,08, a vizitdíjnál 82,42, a tandíj esetében 82,22 százalék volt az igenek aránya az összes leadott szavazaton belül, azaz elsöprő többségben voltak azok, akik a díjak eltörlése mellett döntöttek.

Az igenek száma 3 millió 300 ezer szavazat körül mozog, az érvénytelen szavazatok aránya nem érte el az 1 százalékot sem. A szavazatok arányát tekintve a leggyűlöltebb díj a három közül a kórházi napidíj, amit az összes választásra jogosult állampolgár (beleértve tehát azokat is, akik szavazhattak volna, de nem mentek el) 42,1 százaléka utasított el (tehát ennyien szavaztak igennel a napidíj eltörlésére).

Érdekes az is, hogy a vizitdíj, ami szinte a népszavazási kampány egyik szitokszavává vált, alig népszerűtlenebb, mint a tandíj. Viszont a három kérdés közül számszerűen a vizitdíj mozgatta meg leginkább az embereket, erre a kérdésre adták le a legtöbb (4 026 814) szavazatot.


A nem végleges (99,99 százalékos feldolgozottságú) adatok szerint 4 058 197 ember, a választásra jogosultak 50,49 százaléka ment el szavazni, ami magasabb minden korábbi népszavazás részvátelénél. Az 1997-es NATO népszavazásra a választók 49,24 százaléka ment, az EU-csatlakozási népszavazáson 45,62 százalék vett részt, míg a kettős állampolgárságról és a kórházprivatizációról szóló voksoláson 37,49 százalék nyilvánított véleményt.