Nékám Kristóf válaszol a fel nem tett kérdésekre

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Egy ismerősömnek laktóz- és parlagfűallergiája lett közvetlenül azután, hogy meghalt az édesanyja meg a nagyanyja gyors egymásutánban. Az allergia lelki okokra is visszavezethető lenne? (Vaudeville)

A laktózérzékenység részleges vagy teljes enzimhiányhoz kötött, nem allergia, nem befolyásolja lelkiállapot. Összetéveszthető azonban az irritábilis béltünetegyüttessel, amelynek valóban vannak lelki tényezői. Azt el tudom képzelni, tapasztaltam is, hogy a parlagfűtüneteket a lelkiállapot, a stresszhelyzet rontja.


Mi az allergia? Pontos meghatározását szeretném megtudni.
(Alexandra)

Genetikailag meghatározott, környezeti tényezők és életvitel által befolyásolt fokozott IgE-képzési hajlam olyan, legtöbbször indifferens, nem kórokozó környezeti antigénekkel szemben, amelyek az átlagos nem atópiás populációban ilyen választ nem indukálnak.


Miért a parlagfű lett hazánkban az allergia elleni küzdelem leglátványosabb területe? Mennyi értelme van az utóbbi években végzett parlagfű-írtásoknak?
(Hapcibenő)

A parlagfű ma a legerőteljesebb légúti allergia-kiváltó allergén: egymagában vagy másokhoz társulva legalább az ilyen betegek felében (rész)felelős a tünetekért. A parlagfű irtásnak van tehát értelme; annak nincs, hogy az egész allergiaprobléma megoldását ettől várjuk.


Kinek az érdeke a génmódosított vetőmagvak előállítása?

Biztos vagyok benne, hogy legalább két csoporté: egyfelől azoké, akik kutatják, előállítják és forgalmazzák ezeket a vetőmagvakat; de azoké is, akik ezek híján az "éhségövezetekben" esetleg végső soron éhen halnának.


Mennyire hatékony az allergia hipnózissal történő kezelése?

Nincs bizonyítékokkal alátámasztott vizsgálat, amelyből a hipnózis eredményességéről lehetne következtetni allergiákban, bizonyítottan allergiás populáción. Ha egy gyógyszertől (helyesen) megköveteljük a hatékonyság bizonyítását forgalmazás előtt, úgy lenne tisztességes, ha ezt más szerektől, eljárásoktól is megkövetelnénk - még mielőtt reklámozzák őket.


A hosszú ideig történő szoptatás valóban hajlamosíthat az allergia kialakulására? (Alexandra)

Nem, a rövid (kb. 6 hónapnál rövidebb) ideig tartó szoptatásnak van vagy lehet ilyen hatása.


A tendenciákat tekintve népbetegség lesz az allergia?

Már ma is az. A legfrissebb előrejelzések szerint 2015-re Európa lakosainak kb. a fele allergiás lesz. Ma minden harmadik kisgyermek az. Mi kellhet még ahhoz, hogy népbetegség legyen?


Nem lehet, hogy a tisztaságmánia is felelős az allergiáért?

Legalább is nagyon valószínű, hogy van ilyen szerepe. Az "ártatlan" baktériumok, gombák kiirtásával nehezítjük a kisgyermekek immunrendszerének tanulási, alkalmazkodási folyamatát.