Vágólapra másolva!
Meddig leszünk még allergiásak?
Vágólapra másolva!

Mindmáig megfejtetlen, hogy az allergia miért lett az elmúlt évtizedek legdinamikusabban növekvő betegségcsoportja. Szerepet játszik ebben az öröklés, a gazdasági-szociális és a külső környezet, a lakáskörülmények, a családnagyság, a táplálkozás, a sérülékeny, sikerorientált, ezért sokszor frusztrálódó psziché, az orvosi ellátás elérhetősége és még sok más tényező is - de a pontos választ nem tudjuk: valószínűleg nincs is egyetlen helyes válasz.

I. Bevezetés
A tapasztalat azt mutatja, hogy egyre több allergiát okoznak a mind nagyobb számban ismert környezeti allergének. Ezek azonban nem újak, csak gyakrabban és nagy tömegben érik a szervezetünket, amely különböző okok miatt érzékenyebben reagál rájuk allergiával, így az esetek folyamatosan szaporodnak.

II. Az allergia előfordulása
El kell oszlatni azt a még ma is gyakori vélekedést, hogy az allergiák megmosolyogni való betegségek, egy kategóriában a vírusos náthával: gyorsan növekvő, csak ritkán gyógyuló, súlyos egyéni és társadalmi terheket jelentő betegségcsoportról van szó.

III. Mitől alakul ki az allergia?
Senki sem születik allergiásnak, de sokan születnek allergiás hajlammal. Ezek az emberek lényegesen gyakrabban lesznek valóban betegek, mint szerencsésebb sorstársaik, bár azok 10 százaléka is allergiás lesz, akik családjában semmilyen hajlamosító tényező nem mutatható ki.

IV. Környezeti hatások az allergia kialakulásában
Az ember a természet életébe túl drasztikusan avatkozott be, egyre több korábban ismeretlen, agresszív vegyületet hoz létre és használ mindennapjaiban, és ezzel nemcsak a természetet károsítja, hanem mindenek előtt önmagának árt olyan betegségek létrejöttével, passzív létrehozásával, mint például az allergiák.

V. Életvitel és az allergia
A személyes és az adott társadalomra jellemző életvitel határozza meg, hogy mennyire egészséges vagy egészségtelen környezetet állítunk elő magunk körül, és azt is, hogy mit tudunk tenni a megjavításáért.

VI. A megelőzés és a kezelés
Mielőtt allergiás beteg lesz valaki, meg lehet próbálni megállítani a betegség természetes lefolyását. A megelőzés kisgyermekkorban a sokféle túlérzékenység kialakulásának elkerülését szolgálja (néhány anyaggal szemben az allergiára hajlamosak biztosan érzékennyé válnak), később annak megelőzését, hogy akármelyik túlérzékenység betegségbe csapjon át.

VII. Mit tehetünk azért, hogy gyermekeink között kevesebb allergiás legyen?
Vannak olyan eljárások - hasonlóak a vakcinációhoz, amelyek elsősorban fiatalokban, rövidebb betegség esetén még képesek az allergiát a szó szoros értelmében meg is gyógyítani. A kezelést azonban mindenképp a betegség elején, a tünetek teljes elnyomását megcélozva kell összeállítani, mert ez ígéri csak a hosszútávú javulást.


Tovább