Vágólapra másolva!
Sikertelennek bizonyult puccskísérletet hajtottak végre Törökországban szombatra virradóra. Egy zűrzavaros, átláthatatlan éjszaka után Recep Tayyip Erdogan államfő Isztambulban nyilvánosan tett ígéretet arra, hogy a puccsistákat felelősségre vonják, de a reggeli órákban még nem csendesedtek el teljesen a harcok.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül26 bejegyzés
  • Az NTV hírtelevízióban közölte Binali Yildirim török kormányfő, hogy "katonai puccskísérlet zajlik Törökországban".
  • A puccsisták a hadsereg nevében közleményt adtak ki, amelyben bejelentették, hogy átvették a hatalmat "a demokratikus rend megőrzésének és az emberi jogok védelmének érdekében".
  • Túszokat ejtettek a török katonai főhadiszálláson Ankarában, köztük volt a vezérkari főnök is.
  • Recep Tayyip Erdogan török elnök a puccskísérlet kirobbanásakor éppen nyaralt. Sokáig nem lehetett tudni, hol tartózkodik valójában.
  • Az isztambuli repülőtéren azt mondta az őt lelkesen fogadó tömeg előtt, hogy meghiúsították a puccskísérletet, és akik ezt tették, "súlyos árat" fizetnek majd.
  • Lezárták az isztambuli Boszporusz-hidat és a Győzedelmes Mehmed szultán hídját, a főváros, Ankara felett pedig katonai repülők és helikopterek repültek át, fegyverropogás hallatszott.
  • Helikopterről tüzet nyitottak a török hírszerzés és rendőrség épületére Ankarában. A parlament épületét tankok vették körül, a török hadsereg lezárta az isztambuli repülőteret, felfüggesztették az összes járatot, valamint a katonák elfoglalták a kormány épületét Ankarában.
  • Bombatalálat is érte a parlament épületét.
  • A puccsista katonák tüzet nyitottak olyan civilekre, akik a hatalomátvétel elleni tiltakozásul megpróbáltak átkelni a Boszporusz-hídon.
  • Őrizetbe vették a puccskísérlet több vezetőjét: a török média szerint egy tábornokot és három alacsonyabb rangú katonát az isztambuli Atatürk repülőtér közelében fogtak el.
  • Muharrem Köse ezredes, egykori vezérkari törzstiszt volt a hatalomátvételi kísérlet szervezője.
08:42
július 16, 2016
Vágólapra másolva!

Több mint negyven halott Ankarában

Legalább 42 ember vesztette élet Ankarában a török hadsereg egy részének a hatalom átvételéért indított támadásaiban - közölte a török főváros főügyészsége az NTV televízió szombat hajnali beszámolója szerint.

08:42
július 16, 2016
Vágólapra másolva!

A lázadók továbbra is támadják a parlamentet

A puccsista katonák tovább folytatják a török parlament ellen a levegőből indított támadásokat - közölte szombat hajnalban egy magas rangú tisztségviselő.

08:43
július 16, 2016
Vágólapra másolva!

Lezárták a Boszporuszt

Biztonsági megfontolásokból a tengerészeti hatóságok lezárták a törökországi Boszporusz tengerszorost a tartályhajó-forgalom elől szombatra - közölte a Gulf Agency Company hajózási ügynökség.

Katonák vannak a hídon - mutatja egy férfi Forrás: AFP/Bulent Kilic
08:43
július 16, 2016
Vágólapra másolva!

Rendkívüli tanácskozásra hívták össze a parlamentet

Rendkívüli tanácskozásra hívta össze szombatra Binali Yildirim török miniszterelnök a parlament összes képviselőjét, miután a török hadsereg egy része előző este megpróbálta magához ragadni a hatalmat.

Recep Tayyip Erdogan török elnök támogatói tüntetnek az isztambuli Taksim téren Forrás: MTI/AP/Emrah Gurel
08:44
július 16, 2016
Vágólapra másolva!

Lelőttek egy helikoptert

A török elnökség szombat reggeli bejelentése szerint a hadsereg F-16-os vadászgépei csapásokat mértek a puccsisták tankjaira az elnöki palota körül Ankarában. Lelőtték a lázadók egy helikopterét is.

08:45
július 16, 2016
Vágólapra másolva!

Legalább 60 halott, több mint 330 őrizetbe vétel

Legalább 60 ember meghalt szombatra virradóra Törökországban a katonai puccskísérlet idején, sokan közülük civilek - közölte egy török illetékes. A kormányhoz hű török erők eddig 336 embert vettek őrizetbe, többségük katona - tette hozzá. Korábbi hírek szerint legalább 150-en megsebesültek.

Egy nő próbál segíteni egy sebesült civilen Forrás: AFP/Bulent Kilic
09:04
július 16, 2016
Vágólapra másolva!

Történelmi előzmények

Az EFE spanyol hírügynökség összeállítást készített a korábbi puccsokról.

- 1960. május 27-én Cemal Gürsel tábornok és az őt támogató - többnyire alacsonyabb rangú és fiatal - tisztek átvették a hatalmat a jobboldali Adnan Menderes kormányától.
- 1971. március 12-én lemondani kényszerült Süleyman Demirel miniszterelnök, miután - alacsonyabb rangú, de haladó felfogású tisztek szervezkedését követően - a hadsereg memorandumot intézett a kabinethez.
- 1980. szeptember 12-én Kenan Evren tábornok irányításával - az Egyesült Államok támogatásával - a hadsereg vezérkara hajtott végre puccsot, hogy pontot tegyen a radikális baloldali és a jobboldali szélsőséges mozgalmak közti évtizedes összetűzésekre, amelyek a polgárháború szélére sodorták az országot. A hatalomátvétel heteiben és az azt követő hónapokban ötven embert végeztek ki, összesen 600 ezer embert vettek őrizetbe, és sokan meghaltak a kínzásokban is.
- 1997. február 28-án a hadsereg 18 pontos memorandumot terjesztett Necmettin Erbakan kormánya elé, a miniszterelnök gyújtó hangú iszlamista beszédei miatt. A lépéssel sikeresen kiprovokálták Erbakan lemondását, így a hatalomátvétel vértelenül folyt le. Ezt az esetet azóta is virtuális puccsként emlegetik. 

09:35
július 16, 2016
Vágólapra másolva!

Körbevették és megtámadták a puccsistákat

Recep Tayyip Erdogan államfő követői megtámadtak puccsista katonákat Isztambulban, a Boszporusz fölött átívelő egyik hídon szombat reggel. A Reuters arról számolt be, hogy a puccsistákat körbevették, és az előtt támadták meg, hogy a rendőrök közbe tudtak volna avatkozni. Az al-Dzsazíra pánarab hírtévé a honlapján korábban azt közölte, hogy az isztambuli Boszporusz-hídon 50 puccsista katona adta meg magát.

09:39
július 16, 2016
Vágólapra másolva!

A kormánypárti erők uralják a főparancsnokságot

Már a kormányhoz hű erők uralják a török hadsereg főparancsnokságát - közölte egy vezető török tisztviselő szombat reggel, hozzátéve, hogy a "kis lázadó csoportok" még ellenállnak.

09:45
július 16, 2016
Vágólapra másolva!

754 katonát letartóztattak

Az Anadolu állami hírügynökség jelentése szerint szombat reggelig 754 katonát tartóztattak le a puccsal összefüggésben. Emellett a hadsereg öt tábornokát és 29 ezredesét leváltották a belügyminiszter utasítására.

Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Stringer
09:50
július 16, 2016
Vágólapra másolva!

Kisebb csoportok még harcolnak

A "Béke otthon" elnevezésű mozgalom, amely állítólag a hadsereg puccsistabarát erőit tömöríti, egy közleményben azt írta, hogy erőik eltökélten harcolnak. A szervezet arra szólította fel a lakosságot, hogy biztonságuk megőrzése miatt maradjanak otthon. 

10:01
július 16, 2016
Vágólapra másolva!

Kiszabadították a török vezérkari főnököt

Kiszabadították a puccsisták fogságából a török vezérkari főnököt szombat reggel - jelentette az Anadolu hírügynökség. Hulusi Akar tábornokot a péntek este kezdődött államcsínykísérlet kezdetén ejtették túszul Ankarában.

10:09
július 16, 2016
Vágólapra másolva!

16 puccsistát megöltek

A török rendőrfőnök azt közölte, hogy 16 puccsistát megöltek összecsapásokban a hadsereg főhadiszállásán, 250 embert pedig őrizetbe vettek. A rendőrfőnök szerint még folynak a harcok, de lassan végükhöz közelednek.

10:14
július 16, 2016
Vágólapra másolva!

Így adták meg magukat a katonák

10:23
július 16, 2016
Vágólapra másolva!

Elítélte a puccsot az emigrációban élő Gülen

Élesen elítélte a törökországi puccskísérletet egy közleményében az amerikai emigrációban élő muzulmán hitszónok, Fethullah Gülen. Azt írta: "Az elmúlt ötven évben mindig is szenvedtem a számtalan államcsínytől, különösen sértőnek érzem, hogy azzal vádolnak, bármilyen kapcsolat fűz ehhez a puccshoz. Ezt határozottan cáfolom." Korábban Recep Tayyip Erdogan államfő az 1999 óta az Egyesült Államokban élő hitszónokot vádolta azzal, hogy ő puccsisták felbujtója.

Fethullah Gülen Forrás: AFP/Selahattin Sevi
10:26
július 16, 2016
Vágólapra másolva!

Tusk: A fegyver nem megoldás

A török feszültséget és kihívásokat nem lehet fegyverekkel megoldani - jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a mongóliai Ulánbátorban. Az Ázsia–Európa-találkozón (ASEM) tartózkodó tanácsi elnök hangsúlyozta: "Katonai puccsnak nincs helye a modern Törökországban. Nincs alternatívája a demokráciának és a jogállamiságnak."

Véleménye szerint korai lenne a puccskísérlet következményeiről beszélni. A fő kérdés az lesz, vajon milyen Törökország kerül ki a válságból - mondta.

10:37
július 16, 2016
Vágólapra másolva!

Hamarosan Szijjártó is megszólal

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a török puccskísérlettel kapcsolatban tart sajtótájékoztatót délelőtt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

10:47
július 16, 2016
Vágólapra másolva!

Hogy kezdődött?

Péntek esti percről percre tudósításunkat felidézve olvashatja el részletesen, hogyan kezdődtek a törökországi események. A cikket itt találja.

10:54
július 16, 2016
Vágólapra másolva!

Stabilizálódott a helyzet

Némileg stabilizálódott a helyzet szombat reggelre Törökországban az éjszakai puccskísérlet után. Az Anadolu hírügynökség a reggeli órákban azt jelentette, hogy Ankarában kiszabadították a puccsisták fogságából a török vezérkari főnököt. Hulusi Akar tábornokot a péntek este kezdődött államcsínykísérlet kezdetén ejtették túszul a katonai főparancsnokságon, és helikopterrel egy légi támaszpontra vitték a török főváros közelében.

11:04
július 16, 2016
Vágólapra másolva!

A török puccskísérlet éjszakája képekben

A képre kattintva megnézheti az éjszaka eseményeit képekben! Forrás: AFP/Ozan Kose
11:07
július 16, 2016
Vágólapra másolva!

Már több mint 1500 katonát vettek őrizetbe

Már 1563 katonát vettek őrizetbe Törökország-szerte a puccskísérlettel kapcsolatban - közölte egy illetékes szombat délelőtt. Közben az Anadolu állami hírügynökség azt jelentette, hogy mintegy 200 katona fegyvertelenül elhagyta az ankarai katonai főparancsnokságot, és megadta magát a rendőrségnek.

11:09
július 16, 2016
Vágólapra másolva!

Várható volt az államcsíny

Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő szerint várható volt egy katonai puccskísérlet Törökországban, Recep Tayyip Erdogan török elnököt korábban már figyelmeztették is erre az eshetőségre. A szakértő azt mondta, Erdogan az eseményeket az ellenzéki pártokon belüli tisztogatásra is felhasználhatja.

11:11
július 16, 2016
Vágólapra másolva!

Tovább nőtt az áldozatok száma

A péntek éjszakai török puccskísérlet halálos áldozatainak száma 90-re nőtt, 1154-en megsebesültek - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség szombaton Twitter-oldalán.

11:18
július 16, 2016
Vágólapra másolva!

Athén támogatja a török kormányt

Országa támogatásáról biztosította a török kormányt Aléxisz Cíprasz görög miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy országa a demokrácia és az alkotmányos rend oldalán áll. Az üzenetben a miniszterelnök leszögezte, hogy Athén támogatja a demokratikusan megválasztott török kormányt.

Aléxisz Cíprasz Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

Értesülések szerint a görög miniszterelnök a nap folyamán mielőbb kapcsoltba kíván lépni Recep Tayyip Erdogan török államfővel és Binali Yildirim miniszterelnökkel.

11:50
július 16, 2016
Vágólapra másolva!

Ankarában nyugalom van

Szombat reggelre visszatért a nyugalom Ankarába az éjszakai puccskísérlet után - számolt be a helyszínről az al-Dzsazíra pánarab hírtévé tudósítója. A török főváros fölött még a légierő gépei járőröznek, de harcok zaját már több órája nem hallani. A dohai központú hírtévé honlapján arról számolt be, hogy a puccsisták már csak az ország néhány pontján tartják magukat.

12:05
július 16, 2016
Vágólapra másolva!

Csak a reggeli járatokat törölték

A Budapest és Isztambul közti reggeli repülőjáratokat törölték, de a napközbeni többi járat várhatóan menetrend szerint elindul. A Budapest Airport azt javasolja a Törökországba készülőknek, hogy indulás előtt érdeklődjenek a reptéren vagy a légitársaságnál.