Hollande: Franciaország háborúban áll

Események

Merényletek Párizsban
Francia katonák a párizsi Notre Dame-székesegyház előtt
Vágólapra másolva!
Tovább keresik a belga hatóságok a párizsi merényletekkel kapcsolatba hozható Salah Abdeslamot, akinek bátyja egyike volt az öngyilkos merénylőknek. A 27 éves férfi most a legkeresettebb ember egész Európában. A magyar parlamentben Orbán Viktor elítélte a párizsi vérengzést, és a migráció biztonsági kockázataira hívta fel a figyelmet. Franciaország bombázni kezdte az Iszlám Állam fellegvárának tartott Rakkát. Kövesse az Origóval az eseményeket percről percre.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül53 bejegyzés
14:54
november 16, 2015
Vágólapra másolva!

Nem emeltek vádat Salah bátyja ellen

Vádemelés nélkül szabadon engedte a rendőrség Mohamed Abdeslamot. A férfi egyik testvére öngyilkos merénylőként vett részt a párizsi merényletekben, másik testvérét, Salahot pedig most is keresik. Délelőtt hatalmas razziát tartottak Brüsszelben, hogy kézre kerítsék, de a terrortámadás egyik fő gyanúsítottja még időben meglépett

14:59
november 16, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán a Parlamentben

Itt már nem terrorveszélyről, hanem

valóságos terrorról van szó

– emlékeztetett a pénteki eseményekre a Parlamentben Orbán Viktor, aki szerint tény, hogy ahol sok a bevándorló Európában, ott nő a bűnözés, a nemi erőszak, a gyilkosság. Mindez veszélyt jelent az életformánkra, a szokásainkra és a hagyományainkra – mondta a kormányfő.

belegondolni is rossz, hogy Magyarország területén hány terrorista ment át, ennek ideje véget vetni.

Orbán Viktor felszólalásáról és az arra érkezett reakciókról itt írtunk részletesen.

Orbán Viktor: A kvóta meghívó a menekülteknek Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
15:00
november 16, 2015
Vágólapra másolva!

Az ISIS csokival ünnepel

A BBC tudósítója szerint az Iszlám Állam tagjai édességet osztogatnak Irakban és Líbiában, így "ünneplik" a párizsi merényleteket.

15:05
november 16, 2015
Vágólapra másolva!

Merkel kimegy a meccsre

Angela Merkel a helyszínen tekinti meg kedden Hannoverben a Németország–Hollandia barátságos labdarúgó-mérkőzést, ezzel is demonstrálni kíván a terror ellen. A kancellár mellett a tervek szerint a német kormány több minisztere is ott lesz a VIP-tribünön.

15:12
november 16, 2015
Vágólapra másolva!

A törökök figyelmeztettek

Törökország kétszer is figyelmeztette Franciaországot az egyik merénylő személyével kapcsolatban a 129 halálos áldozattal járó múlt pénteki párizsi támadások előtt – közölte egy magas rangú török kormányzati tisztségviselő hétfőn. Az első figyelmeztetést 2014 decemberében, a másodikat 2015 júniusában továbbították Párizsnak.

15:13
november 16, 2015
Vágólapra másolva!

Katonai beavatkozásról egyeztettek a külügyminiszterek

A terroristacsoportok elleni összehangolt katonai beavatkozás, valamint a diplomáciai lépések szükségességéről beszéltek az Európai Unió külügyminisztereinek hétfői brüsszeli ülésére érkező politikusok az újságíróknak. Kiemelték: a szélsőséges csoportok és vezetőik felkutatása közös európai ügy.

15:17
november 16, 2015
Vágólapra másolva!

Véget ért a brüsszeli razzia

Brüsszel Molenbeek negyedének polgármestere bejelentette, hogy véget ért a rendőrségi razzia. Az akcióban senki nem sérült meg, és senkit nem vettek őrizetbe. A rendőrök Salah Abdeslamot keresték, de őt nem találták meg.

Véget ért a brüsszeli razzia Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet
15:18
november 16, 2015
Vágólapra másolva!

Támadással fenyegetőzött az Iszlám Állam

Az Iszlám Állam egy hétfőn közzétett videóüzenetben arra figyelmeztetett, hogy a szíriai légicsapásokban részt vevő országok Franciaország sorsára fognak jutni. A dzsihádista szervezet egyúttal támadást helyezett kilátásba Washingtonban.

"Mi azt mondjuk a keresztes hadjáratban részt vevő államoknak, hogy Franciaországéhoz hasonló nap vár rájuk, ha Isten is úgy akarja, mivel ahogy mi Franciaország központját megtámadtuk Párizsban, esküszünk, hogy Amerikára is lecsapunk a központjában, Washingtonban" - hangsúlyozta egy férfi az interneten megjelent felvételen. A Reuters brit hírügynökség szerint egyelőre nem erősítették meg a videó hitelességét.

15:35
november 16, 2015
Vágólapra másolva!

Vaklárma volt a bombariadó

Nem találtak bombát Brüsszel uniós negyedében. Korábban lezárták az uniós intézmények környékét, és elterjedtek a hírek, hogy robbanószerkezetet találtak. Azóta kiderült, hogy vaklárma volt. 

15:46
november 16, 2015
Vágólapra másolva!

Charlie Hebdo: Ne imádkozzatok Párizsért

Párizsnak üzent az Instagramon a Charlie Hebdo egyik karikaturistája. A szatirikus lap – ahol januárban tíz újságírót végeztek ki a terroristák – rajzolója azt írta: "Barátaim a világ minden tájáról. Köszönjük, hogy imádkoztok Párizsért, de nincs szükségünk több vallásra. A hitünk a zenében van! Csókok! Élet! Pezsgő és öröm – Párizs az életről szól."

16:04
november 16, 2015
Vágólapra másolva!

Videón Orbán teljes beszéde

Brüsszelt is hibáztatta a párizsi merénylet miatt a miniszterelnök a parlamentben. Orbán Viktor napirend előtti felszólalásában elhangzott: az életformánk van veszélyben.

Itt a teljes videó Orbán Viktor beszédéről.

Orbán Viktor szerint a kötelező kvóta meghívó a menekülteknek Forrás: Origo
16:16
november 16, 2015
Vágólapra másolva!

Olaszországba menekülhetett az egyik terrorista

Az olasz hatóságok egy francia állampolgárt és egy fekete színű, Seat Ibiza típusú személyautót köröznek a Franciaországgal határos Piemont tartományban. A feltételezések szerint a párizsi merényletek egyik elkövetőjéről lehet szó. Az olasz hatóságok nem erősítették meg azt a sajtóinformációt, miszerint a feltételezett terrorista által vezetett Seat a francia–olasz határátkelőként ismert Ventimigliánál lépett be Olaszországba. 

16:21
november 16, 2015
Vágólapra másolva!

Csehországban is járt az egyik terrorista

A pénteki párizsi merényletekkel összefüggésbe hozott egyik ember – öt és hét éve – kétszer is átutazott Csehországon – közölte Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök hétfőn Prágában, miután tárgyalt a cseh biztonsági szolgálatok vezetőivel. A kormányfő bejelentette, hogy a hatóságok kiszélesítik a cseh–szlovák határ megfigyelését.

16:39
november 16, 2015
Vágólapra másolva!

Bosszút hirdet az Anonymous

Háborút hirdetett az Anonymous nemzetközi hackercsoport az interneten közzétett egyik videóüzenetében az Iszlám Állam terrorszervezet ellen, amely magára vállalta a 129 halálos áldozattal járó múlt pénteki párizsi támadásokat. Az Iszlám Állam szélsőségesei "patkányok", és a hackercsoport le fogja vadászni őket – hangoztatta a videón egy Guy Fawkes-maszkot viselő férfi.

Háborút hirdettek Forrás: Anonymous
16:42
november 16, 2015
Vágólapra másolva!

Terrorizmus a vád

A Belgiumban eddig őrizetbe vett hét gyanúsított közül kettőt terrorizmussal vádolnak – közölte a belga szövetségi ügyészség. A vád szerint a két gyanúsított terroristatámadást vezetett és terrorista szervezet tevékenységében vett részt. Az ügyészség ismételten megerősítette, hogy a délelőtti molenbeeki razzia során senkit nem vettek őrizetbe. 

16:50
november 16, 2015
Vágólapra másolva!

Boldog pillanatok a mészárlás előtt

A Bataclan klubban dolgozó fotós, Manu Wino közzétette képeit, amelyeket a mészárlás előtt készített az Eagles of Death Metal koncertjén. Azt írta, azért akarja, hogy lássák, mert túl sok barátja vesztette életét a szórakozóhelyen.

17:06
november 16, 2015
Vágólapra másolva!

Obama: Az Iszlám Állam a gonosz arca

A párizsi terrortámadásról is beszélt Barack Obama amerikai elnök a G20-ak csúcstalálkozóján.

Obama a G20-ak csúcstalálkozóján beszélt Forrás: AFP/Mandel Ngan

„Sajnos, Párizs nincs egyedül. Láttunk borzalmas merényleteket Bejrútban, Ankarában, Irakban pedig rendszeresen” – mondta.

Az amerikai elnök az Iszlám Államot a „gonosz arcának” nevezte, és arra kérte a világ országait, hogy még többen csatlakozzanak az ellene folyó harchoz.

17:24
november 16, 2015
Vágólapra másolva!

Szír tervezés, belga végrehajtás, francia segítség

Beszédet tart Versailles-ban Francois Hollande. A francia államfő bejelentette: a párizsi terrortámadásokat Szíriában tervezték meg, és francia segítséggel, Belgiumból hajtották őket végre. 

17:29
november 16, 2015
Vágólapra másolva!

Putyin: A G20-ak közül is pénzelik az Iszlám Államot

Az Iszlám Állam nevű dzsihádista szervezetet pénzelő 40 ország között megtalálni a G20-csoport több tagját is – mondta az orosz elnök a törökországi G20-csúcstalálkozó után.

– mondta Vlagyimir Putyin.

Vlagyimir Putyin szerint többen is pénzelik a G20-ak közül a terrorszervezetet Forrás: AFP/Ria Novosti/Alexei Nikolsky

A világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő országcsoport kétnapos beleki csúcstalálkozójának résztvevői a péntek éjszakai

párizsi vérengzésre válaszul megállapodtak egy sor terrorellenes intézkedésben,

köztük abban, hogy együttműködnek a terroristák pénzügyi forrásainak elapasztása érdekében.

17:39
november 16, 2015
Vágólapra másolva!

Még több repülőt küldenek Szíriába a franciák

Franciaország háborút visel – jelentette ki a francia elnök. Francois Hollande beszédében megerősítette, ez nem a civilizációk háborúja, mert a merénylők semmilyen civilizációt nem képviselnek. A francia elnök bejelentette azt is, hogy tovább harcolnak az Iszlám Állam ellen, a Charles de Gaulle repülőgép-hordozó csütörtökön útnak indul Szíriába. 

17:44
november 16, 2015
Vágólapra másolva!

Menedékkérőt tartóztattak le Németországban

Egy Németországban élő algériai férfi napokkal a párizsi merényletek előtt azt mondta két szíriai lakótársának, hogy "valami szörnyűség" történik majd a francia fővárosban, ezért a rendőrök most előzetes letartóztatásba helyezték – írja a Rheinische Post című német lap online kiadása. A 39 éves férfi egy menedékkérőket befogadó állomáson lakik Észak-Rajna–Vesztfália tartomány Arnsberg nevű településén. Lakótársai először nem vették komolyan az algériai férfi szavait, a támadások után viszont értesítették a menekülteket befogadó állomás vezetőjét, aki tájékoztatta a rendőrséget. Az algériai férfit tervezett bűncselekmény bejelentése elmulasztásának gyanúja miatt helyezték előzetes letartóztatásba. A rendőrök most azt vizsgálják, hogy a férfi csak fontoskodott, vagy valóban tudott valamit. 

17:54
november 16, 2015
Vágólapra másolva!

CIA-igazgató: Lesz még merényletkísérlet

John Brennan, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója szerint elkerülhetetlen, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet a párizsihoz hasonló merényleteket kíséreljen meg. Azt is mondta, hogy ezt szerinte meg lehet akadályozni. A CIA igazgatója egy washingtoni biztonságpolitikai tanácskozáson beszélt erről. Véleménye szerint az Iszlám Állam azért "tekint külföldre", mert Irakban és Szíriában az Egyesült Államok és szövetségesei feltartóztatták a terrorszervezet lendületét.

17:55
november 16, 2015
Vágólapra másolva!

Hollande módosítaná az alkotmányt

Francois Hollande bejelentette azt is, hogy benyújt egy jogszabályt, amely engedélyezné, hogy újabb három hónappal meghosszabbítsák a rendkívüli állapotot az országban. Az elnök azt is mondta, hogy

a francia alkotmányt át kell írni

válsághelyzetek esetére. Több pénzt is ígért a rendőröknek és a védelmi szerveknek.

Francois Hollande három hónappal meghosszabbítaná a rendkívüli állapotot Forrás: AFP/Stephane De Sakutin

Hollande hamarosan találkozik az amerikai és az orosz vezetéssel is, hogy együtt dolgozzanak ki stratégiát az Iszlám Állam ellen.

17:58
november 16, 2015
Vágólapra másolva!

Nem Aszad a legnagyobb ellenség

"Nem Bassár el-Aszad szíriai elnök, hanem az Iszlám Állam Franciaország legnagyobb ellensége" – erősítette meg beszédében Francois Hollande. 

"Egyetlen barbár sem fog minket megakadályozni abban, hogy úgy éljünk, ahogy akarunk. A terrorizmus soha nem fogja elpusztítani a Köztársaságot, mert a Köztársaság fogja elpusztítani a terrorizmust" – fejezte be beszédét az elnök. 

18:03
november 16, 2015
Vágólapra másolva!

Hollande a himnuszt énekelte

Francois Hollande a beszéde végén a képviselőkkel együtt elénekelte a francia himnuszt.

18:07
november 16, 2015
Vágólapra másolva!

Tizenkilenc ország halottai

A korábbi hírek arról szóltak, hogy tizenkét különböző ország állampolgárai haltak meg a párizsi terrortámadásokban. Francois Hollande francia elnök beszédében viszont azt mondta, 19 nemzet fiataljai vesztették életüket péntek késő este. 

18:16
november 16, 2015
Vágólapra másolva!

Fegyveres rendőrök a focimeccsen

Fegyveres rendőrök vigyázzák majd a rendet kedden a Franciaország–Anglia barátságos futballmérkőzésen a Wembley stadionban – jelentette be a rendőrség. 

18:30
november 16, 2015
Vágólapra másolva!

Kinyitottak a párizsi múzeumok

Három nappal a párizsi terrortámadások után ismét kinyitottak a múzeumok a városban. A Louvre és a Musée d’Orsay a rendkívüli állapot kihirdetése miatt tartott zárva a hétvégén. 

18:37
november 16, 2015
Vágólapra másolva!

Iszlám Állam: Washington következik

Fenyegető videóban üzen az Iszlám Állam azoknak, akik részt vesznek az ellene folytatott hadjáratban.

A The Jerusalem Post Facebook-oldalán közzétett felvételen egy fegyveres szónok figyelmeztet társai körében: "Esküszünk, ahogy Allah akaratából lesújtottunk Franciaország központjára, Párizsra, úgy Amerika szívére, Washingtonra is csapást mérünk!"

ISIS threatens: After Paris, Washington is next

Szerző: The Jerusalem Post / JPost.com, 2015. november 16.
18:55
november 16, 2015
Vágólapra másolva!

A család nem sejtett semmit

Szabadulása után nyilatkozott Mohamed Abdeslam, akinek két testvére is a párizsi terroristák között volt. Egyik testvére, Brahim felrobbantotta magát a Comptoir Voltaire bárnál, másik testvére, Salah pedig szökésben van. Mohamedet a hétvégén letartóztatták, de vádemelés nélkül elengedték. Az újságíróknak azt mondta: sem ő, sem pedig a család nem tudja, hol van Salah, és fogalmuk sem volt arról, mire készültek.

„Teljesen normálisan viselkedtek még a támadás előtti hetekben is” – mondta a férfi, aki őszinte részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. 

19:18
november 16, 2015
Vágólapra másolva!

A brit védelmi miniszter bevetné a légierőt Szíriában

"Franciaország harca a mi harcunk is" - mondta Michael Fallon brit védelmi miniszter a BBC-nek. Szerinte országának újra kell gondolnia politikáját, és a brit légierő gépeinek Szíriában is bombázást kell kezdeniük. A britek jelenleg csak Irakban bombázzák az Iszlám Állam erőit. Michael Fallon azt mondta, hogy Franciaország jó döntést hozott, amikor fokozta támadásait a terrorszervezet ellen annak szíriai központjában, Rakkában.

Michael Fallon brit védelmi miniszter Forrás: AFP/Roslan Rahman
19:45
november 16, 2015
Vágólapra másolva!

Egy északír punkzenekar fellép holnap Párizsban

Megtartja holnapra tervezett koncertjét a Stiff Little Fingers nevű veterán belfasti punkzenekar. Ezt az együttes tagjai jelentették be a Facebookon. Azt írták, hogy részvétet éreznek a párizsi terrortámadás áldozatai iránt, de nem mondják le a koncertet. "Észak-Írországban sokszor éreztük azt, hogy vagyunk fosztva a normális élet lehetőségétől, mert a politikai események miatt a zenekarok soha sem jönnek koncertezni" – írták. Szerintük ezért kell holnap megtartaniuk a saját bulijukat Párizsban. Észak-Írország fővárosában, Belfastban a 70-es, 80-as években rendszeresek voltak az összecsapások az IRA terroristái és a brit hadsereg csapatai között.

19:58
november 16, 2015
Vágólapra másolva!

CIA-igazgató: A határzár lehetetlen

Az európai határok hermetikus lezárását a CIA főnöke lehetetlennek és igazságtalannak nevezte. John Brennan úgy vélekedett, nem szabad megengedni, hogy a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetben a terroristák aláássák a nyugati értékeket és intézményeket. Hozzátette, hogy szerinte megfelelő módon ellenőrizni kell a migránsok áramlását. 

20:05
november 16, 2015
Vágólapra másolva!

EU-külügyminiszter: kötelességünk megvédeni a menekülteket

Nem szabad összemosni a menekültválságot a terrorfenyegetéssel, mert a kettő összekeverése nagyon veszélyes - mondta az uniós külügyminiszterek tanácskozását követően Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi főképviselője. Az olasz politikus szerint azokat, akik ugyanazon fenyegetés elől menekülnek, amellyel Európa is kénytelen szembenézni, kötelességünk megvédeni. "Attól félek, hogy az európai társadalmak azt fogják gondolni, a sokszínűség veszélyt jelent, mert gyengébbek leszünk miatta. Valójában a sokszínűségtől való félelem pusztíthatja el belülről társadalmainkat" - fogalmazott Federica Mogherini.

20:34
november 16, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán: Magyarország mindent megtett

"A mi fejünkben rögtön megszólalt egy vészcsengő, máshol ez nem így történt" - mondta Orbán Viktor az m1 televízióban. Hozzátette, hogy Magyarország mind a maga, a saját polgárai, mind Európa, az európai polgárok védelmében is mindent megtett, ami lehetséges. Szerinte Magyarország alapvető kötelezettségeinél még többet is vállalt, mert a kormány az országhatárokon túlra is küldött rendőri és határőrizeti egységeket. A kormánynak a magyar emberek biztonsága az első, eddig is "ezen a vonalon haladt", nem kell megváltoztatnia gondolkodását - mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor a parlamentben Forrás: Origo
20:44
november 16, 2015
Vágólapra másolva!

Bombafenyegetést kapott a Harvard egyetem

Nyomozók jelentek meg az amerikai Harvard egyetemen, miután az intézményt valaki bombatámadással fenyegette meg. Az egyetem saját weboldalán és a Twitteren is hírt adott a fenyegetésről. Azt írják, hogy az intézmény területére csak korlátozásokkal lehet belépni, több épületet pedig kiürítettek. Az épületek átvizsgálása jelenleg is zajlik, és akár órákig is eltarthat.

20:53
november 16, 2015
Vágólapra másolva!

Éledezik Párizs

 Az Origo párizsi tudósítója annak járt utána, ki hogyan élte meg a támadások utáni első munkanapot.

21:05
november 16, 2015
Vágólapra másolva!

Hollande befogadná a menekülteket

A francia államfő elengedhetetlennek tartja, hogy az Európai Unió folytassa a szíriai és iraki menekültek befogadását a párizsi merényletsorozat után is. Francois Hollande köztársasági elnök ezzel a szélsőjobboldali Nemzeti Frontnak válaszolt, amely azt kéri, hogy Franciaország zárja le a határait a migránsok előtt. "Ezeknek az országoknak (Szíriának és Iraknak) a lakóit, mégpedig az Iszlám Állam által ellenőrzött területen élőket mártírrá tették, ők menekülnek. Ennek a terrorrendszernek az áldozatai" - mondta Francois Hollande a francia kongresszus előtt elmondott beszédében Versailles-ban. "Ezért életbevágó, hogy Európa méltósággal fogadja azokat, akiket megillet a menekült státus, és visszaküldje azokat, akiknek nem jár" - tette hozzá.

21:19
november 16, 2015
Vágólapra másolva!

Folytatják a keresést

Egyelőre nem találtak bombát az amerikai Harvard egyetemen, a hatóságok folytatják a kutatást - olvasható az intézmény legújabb közleményében. Az egyetem korábban e-mailben kapott bombafenyegetést. Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a fenyegetés megalapozott - írták az egyetem honlapján. Keresik azt is, hogy honnan érkezett a fenyegetés.

21:36
november 16, 2015
Vágólapra másolva!

Nemzeti színek az Eiffel-tornyon

Nemzeti színű kivilágítást kapott a hétfőn újra megnyílt Eiffel-torony Párizsban. A francia nemzeti lobogó kék-fehér-piros színei hétfő, kedd és szerda este fogják megvilágítani a leglátogatottabb francia turistalátványosságot. Az Eiffel-tornyot a szükséges biztonsági intézkedések ellenőrzése és kiegészítése után hétfő délután nyitották meg újra a nagyközönség számára.

21:39
november 16, 2015
Vágólapra másolva!

Szerbiában rekedhetnek a menekültek

Hétfő éjjel ülésezik a szerb nemzetbiztonsági tanács, mert Szlovénia és Ausztria bejelentette határaik lezárását. Határzárat fontolgat Macedónia is, jelentette az RTS szerb közszolgálati televízió.

22:21
november 16, 2015
Vágólapra másolva!

Nem keresnek merénylőt az olaszok

Az olasz hatóságok bejelentették, hogy beszüntették egy francia állampolgár és egy fekete színű Seat Ibiza típusú személyautó körözését az észak-olaszországi térségben. A torinói idegenrendészet parancsnok-helyettese közölte, nincs bizonyíték arra, hogy a körözött férfi és gépkocsi átlépett volna a francia-olasz határon és olasz területen tartózkodna. Francia források szerint a szóban forgó Seat autót már Párizs közelében megtalálták.

22:26
november 16, 2015
Vágólapra másolva!

Merkel meccsen tüntet

Angela Merkel a helyszínen tekinti meg kedden Hannoverben a Németország-Hollandia barátságos labdarúgó-mérkőzést, ezzel is demonstrálni kíván a terror ellen. A kancellár mellett a tervek szerint a német kormány több minisztere is ott lesz a VIP-tribünön. A világbajnoki címvédő német labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Joachim Löw szerint a szabadság és a demokrácia jelképe, illetve üzenete lesz a keddi Németország-Hollandia barátságos mérkőzés.

23:00
november 16, 2015
Vágólapra másolva!

Két épület tiszta

Négy épületből kettőben befejeződött a bombakeresés az amerikai Harvard egyetemen, a hatóságok nem találtak robbanószerkezetet. Az átvizsgált épületeket megnyitották. Az egyetem másik két egységében még folytatják a keresést - írja honlapján az intézmény.

23:10
november 16, 2015
Vágólapra másolva!

Kerry: Mind párizsiak vagyunk

John Kerry amerikai külügyminiszter megérkezett Párizsba, hogy vezető politikusoknak fejezze ki gyászát, és találkozzon a francia fővárosban lévő nagykövetség munkatársaival. "A történelem tanulsága, hogy Párizs ennél sötétebb időket is túlélt már" - mondta a politikus. A fények városában nem aludtak ki a fények - tette hozzá. A párizsi amerikai nagykövetséget ma éjjel a francia trikolór színeivel világítják majd meg.

23:20
november 16, 2015
Vágólapra másolva!

Párizsról beszélt a Pegida is Drezdában

Ismét ezrek vettek részt hétfő este a németországi Drezdában a Hazafias Európaiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű mozgalom tüntetésén. A résztvevők száma nem változott lényegesen az utóbbi három tüntetéshez képest. Német hírportálok beszámolói szerint a hétfő esti tüntetés főszónoka arról beszélt, hogy a párizsi merénylet "háború a demokrácia ellen". Szerintük ez a háború annak a bevándorlási politikának a következménye, amely "meghív hozzánk a miénktől merőben különböző kultúrájú embereket". A szónok hozzátette: gyengeelméjű, aki nem veszi észre, hogy összekapcsolódik az iszlám, a terror és a "jelenlegi menekültpolitika".

23:50
november 16, 2015
Vágólapra másolva!

Amerikai államok mondanak nemet

Bár korábban 200 szíriai menekültet befogadtak idén, Michigan államban leállítják a programot. A BBC beszámolója szerint Rick Snyder kormányzó azt mondta, hogy a biztonsági eljárásokat felül kell vizsgálni, és amíg ez nem történik meg, nem fogadnak be több Szíriából érkező menekültet. Michigan állam kormányzójáéhoz hasonló döntést hozott korábban Alabama állam vezetője. Ezekben az államokban is bejelentették, hogy felfüggesztik a szíriai menekültek befogadását: Texas, Louisiana, Indiana, Arkansas, Massachusetts, Ohio, Arizona, Mississippi, Iowa, Illinois, Észak-Karolina, Wisconsin és New Hampshire. Az USA külügyi szóvivője azt mondta, a tagállamoknak nem biztos, hogy jugukban áll felfüggeszteni a programot.

23:55
november 16, 2015
Vágólapra másolva!

Strasbourgban keresték a merénylőt

Rövid időre lezártak egy társasházat a franciaországi Strasbourg Neudorf nevű külvárosi negyedében, miután egy lakó azzal hívta fel a rendőrséget, hogy látta a még menekülő párizsi merénylőt. Száleh Abdeszlamot azonban nem találták a helyszínen, a nagy erőket megmozgató rendőrségi akció véget is ért.

00:15
november 16, 2015
Vágólapra másolva!

Házi őrizetet kaphatnak a Szíriából hazatérők

Azoknak a francia állampolgároknak, akik Szíriából térnek haza, házi őrizetbe kellene vonulniuk arra az időre, amíg a hatóságok megvizsgálják hátterüket - közölte francia kormányzati forrásokra hivatkozva az AFP hírügynökség. 

00:19
november 16, 2015
Vágólapra másolva!

A francia nagykövetség köszönetet mondott

"Köszönetet mondunk minden magyarnak, aki a november 13-i merényletek után kifejezte Franciaországgal való együttérzését: a magyar hatóságoknak, közéleti személyiségeknek és minden magyar állampolgárnak, aki üzenetével, virággal és az áldozatok emlékére gyújtott gyertyával tett tanúbizonyságot támogatásáról." Ez a közlemény jelent meg a budapesti francia nagykövetség honlapján.

00:36
november 16, 2015
Vágólapra másolva!

Fegyverkezésbe kezdenek a britek

A brit kormány több milliárd fonttal többet költ az elkövetkező években kiadásokra - közölte hétfőn este David Cameron. A pénzből kétszeresére emelik a légierő drónjainak számát, új harci repülőgépeket szereznek be, és a jelenlegi parlamenti időszak végéig kétmilliárd fonttal (csaknem 900 milliárd forinttal) növelik a hadsereg különleges alakulatainak fejlesztésére fordított összeget.

Anyahajóról száll fel egy brit Harrier Forrás: AFP/US NAVY
00:50
november 16, 2015
Vágólapra másolva!

Vaklárma volt a Harvardon

Az összes egyetemi épültetet átvizsgálták az amerikai Harvard egyetemen, bombát nem találtak - jelentette be az intézmény honlapján. A korábban lezárt épületeket újra megnyitották. Az egyetem korábban e-mailben kapott fenyegetést: egy ismeretlen azt állította, hogy robbanószerkezetet helyezett el több épületben. Az e-mail küldőjét még keresik.

02:03
november 17, 2015
Vágólapra másolva!

A hétfői események összefoglalója

Még nem kapták el a szökésben lévő merénylőt, de Franciaország bombázta az Iszlám Állam állásait. Orbán Viktor szerint van összefüggés a terrorizmus és a menekültválság között, a francia elnök viszont továbbra is befogadná a menekülteket. Összefoglalónk a hétfői nap történéseiről itt olvasható.