Visszavonulóban Kadhafi katonái - Líbia percről percre március 27. éjfélig

2011.03.18., 9:00

Több száz kilométert szorultak hátra Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők az elmúlt napokban. A lázadók visszafoglaltak tübb várost, így a stratégiailag fontos Adzsdábíját is. A NATO péntek reggel jelentette be, hogy a szervezet veszi át a líbiai katonai beavatkozás irányítását, és vasárnap este meg is kezdte a Líbia feletti légtérzár ellenőrzését. Líbiai események percről percre, március 27. vasárnap éjfélig.

09.28 |

Folytatódott a líbiai főváros bombázása

Forrás: REUTERS/Ahmed Jadallah
Szétlőtt fal Tripoliban

09.15 |

Több robbanás rázta meg Tripolit éjszaka

Újabb légitámadást intéztek péntek éjjel a líbiai főváros ellen a NATO gépei. Helyszíni beszámolók szerint három erős robbanást lehetett hallani, és sok ablaküveg betört a városközponttól keletre, Tadzsurában. Ezúttal egy radar volt a célpont, amely szemtanúk szerint lángokban állt a légitámadás után. A líbiai állami tv jelentése szerint támadták Tripolitól 160 kilométerre keletre Zlitan városát és a fővárostól nyugatra eső, egy katonai támaszpontnak otthont adó al-Vatíja körzetét is.

19.26 |

Líbia azt mondja, tárgyalna a lázadókkal

Tripoli kész elfogadni az Afrikai Unió (AU) "útitervét": tárgyalna a lázadókkal, és eleget tenne reformköveteléseiknek, hogy véget vessen az ellenségeskedésnek - közölte Abdul-Ati al-Obejdi egykori líbiai miniszterelnök pénteken az AU székhelyén, Addisz-Abebában. A volt kormányfő szerint a líbiai harcokat a szélsőségesek mellett a külföldi beavatkozása is szítja. Al-Obejdi tagja annak a líbiai küldöttségnek, amely az Afrikai Unióval tárgyal Etiópiában (MTI).

19.08 |

Kadhafi mindenkit előléptetett

A Reuters arról adott hírt, hogy Moammer Kadhafi líbiai vezető előléptetett minden, a fegyveres erők kötelékében szolgáló embert. A katonákon kívül rendkívüli előléptetést kaptak a rendőrök, és a biztonsági erők is.

19.10 |

Felszabadították Zintant Kadhafi ostromgyűrűjéből

Lassan normalizálódik az élet Zintanban, amelyet napokig ostrom alatt tartott Kadhafi hadereje. A BBC-nek a helyi forradalmi bizottság vezetője azt mondta, hogy a szomszédos településekről érkezők segítségével tudták visszaszorítani a kormányerőket a Tripolitól 160 kilométerre délnyugatra fekvő város alól. Azt mondta, sok fegyvert szereztek a visszavonuló hadseregtől is. "Két napja sikerült megszereznünk egy teherautót 180 rakétával, és el is kezdtük őket használni. Kilőttünk hét tankot, és több teherautót.

18.56 |

Van elég üzemanyag a líbiai állami tévé szerint

Újra működnek a líbiai olajfinomítók, van elegendő üzemanyag - jelentette a líbiai állami televízió. Előzőleg üzemanyaghiányról érkeztek hírek a kormány ellenőrizte területeken, ami miatt felvásárlási láz kezdődött.

18.01 |

Küszöbön áll Azsdabíja felszabadítása egy lázadó vezér szerint

Egy Ahmed nevű lázadó parancsnok szerint hamarosan felszabadítják Azsdabíját. Ezt egy, a lázadók által irányított al-baidai rádiócsatornán közölte. A stratégiailag fontos Azsdabíjánál napok óta folyik a harc, Kadhafi erőivel nem bírnak a lázadók, bár az utóbbi két napban a nemzetközi koalíció repülőgépei támadják az itt állomásozó kormányerőket is..

16.19 |

Szövetségesek bombáznak Azsbadíjában

Légi csapásokat mérnek a szövetségesek a kormánypárti csapatokra Azsbadíja városában - jelentette a Reuters egy szemtanúra hivatkozva. A lázadókkal harcoló Ahmed al-Miszrati a hírügynökségnek azt mondta, hogy megvárja, amíg a gépek végeznek a bombázással, aztán támadásra indul a város felé.

16.03 |

Orbán: Magyarország katonaorvosokat küldhet Líbiába

Magyarország csak katonaorvosokkal és egészségügyi szolgálat rendelkezésre bocsátásával járulna hozzá ahhoz a NATO-vállalkozáshoz, amely a líbiai légtérben igyekszik fenntartani az ENSZ által elrendelt légtérzárat - közölte Orbán Viktor pénteken Brüsszelben. A miniszterelnök az EU-csúcstalálkozó után tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a kormány szerdán áttekinti ezt a kérdést. A kormány már korábban egyértelművé tette, hogy Magyarország fegyverrel nem akar részt venni az akcióban. (MTI)

15.25 |

Több mint 150 légi bevetést hajtott végre a koalíció egy nap alatt

Az elmúlt 24 órában 16 Tomahawk típusú irányított cirkálórakétát lőttek ki a szövetségesek líbiai állásokra - jelentette a Reuters. A koalíciós harci gépek 153 bevetésen vettek részt, ezek közül mintegy 70-et amerikai repülőgépek hajtottak végre  - jelentette be pénteken Washingtonban egy katonai szóvivő.

15.15 |

Robbanások Azsbadíjánál

Két hatalmas robbanást lehetett hallani a lázadók és a kormány erők közötti frontvonalnál található Azsbadíja városánál - jelentette a BBC az AFP-re hivatkozva. A környéken hatalmas füstfelhő száll a magasba.

14.15 |

Politikai megoldáson dolgoznak Sarkozyék is

Párizs és London közösen dolgozik egy "politikai és diplomáciai megoldáson", amely rendezheti a líbiai krízist - mondta Nicolas Sarkozy francia elnök a BBC szerint.

13.44 |

Etiópiában próbálnak egyeztetni a felkelők Kadhafi küldötteivel

Egy átmeneti időszak után demokratikus választásokkal szeretné konszolidálni Líbiát az Afrikai Unió, amely az etiópiai Addis Ababa városában tart konferenciát a helyzetről - írja az AP-re hivatkozva a Guardian. Az ülés megnyitóján Jean Ping, az Afrikai Unió elnöke azt mondta, hogy szerinte van lehetőség konszenzusra a kormány és a lázadók között, de ehhez politikai reformokra van szükség, mert - mint fogalmazott - "jogosak a líbiai nép követelései". Az egyeztetésen az Afrikai Unió képviselői mellett a líbiai kormány és a líbiai felkelők képviselői, valamint az EU, az ENSZ és az Arab Liga képviselői is jelen vannak.

12.45 |

Békekonvojt indítanának Bengáziba

"Békekonvojt" indítanának a líbiaiak Tripoliból Bengáziba - írta a Guardiannak emailben egy líbiai forrás. A meg nem nevezett személy szerint az ellenzék attól tart, hogy a konvoj Kadhafi trükkje lehet: ha ugyanis valóban békés tüntetők lesznek rajta, de út közben bajuk esik, akkor a lázadókat fogják érte hibáztatni. A felkelők attól is tartanak, hogy esetleg a békésnek álcázott konvoj kormánypárti katonákat vinne a lázadók kezén lévő Bengáziba.

12.05 |

Pénzt utalt az EU a líbiai háborút ellenző afrikaiaknak

265 000 eurót utalt át az EU az Afrikai Uniónak két nappal azelőtt, hogy az afrikai országok az EU, az ENSZ és az Arab Liga részvételével pénteken tanácskozást kezdtek - írja az al-Dzsazíra az ugandai Daily Monitor napilapra hivatkozva. A lap emlékeztet, hogy az Afrikai Unió korábban erősen kritizálta a Líbia elleni nemzetközi katonai beavatkozást, amelyet az EU egyes országai kezdeményeztek, és az unió egészében is támogatott. Az afrikaiaknak utalt pénznek hivatalosan nincs köze Líbiához, a pénzt egy négy éves projekt keretében utalták, amely "konfliktusmegelőző erőfeszítéseket" támogat Afrikában.

11.55 |

A gyerekekért aggódik az UNICEF

A líbiai háborúban veszélyeztetett gyerekekért aggódik az ENSZ gyermekvédelmi szervezete, az UNICEF. A szervezet arra szólította fel a konfliktus résztvevőit, hogy minden minden lehetséges eszközt vessenek be a civilek megvédées érdekében - idézi a közleményüket a Guardian.

10.40 |

Tüzérséget, bázist és fegyverraktárat is támadtak a franciák

A csütörtök éjszakai azsbadíjai légi csapásban a francia gépek megsemmisítettek egy tüzérségi üteget, egy katonai bázist és egy fegyverraktárat - jelentette be a francia vezérkari főnök a Guardian szerint. A légi erő Azsbadíja környékén kívül Líbia belső területein is támadott ellátó létesítményeket.

10.35 |

Etiópiában egyeztet a helyzetről Líbia

Líbiai küldöttekkel kezdtek tárgyalásokat az Afrikai Unió vezetői Etiópiában - jelentette az AFP. Az Addisz Ababa városában tartott találkozón az EU, az ENSZ és az Arab Liga képviselői is részt vesznek.

10.31 |

Nem törte meg Kadhafi erőit az azsbadíjai légicsapás

Az éjszakai légi csapások ellenére a felkelők és a kormányerők közötti frontvonal továbbra is Azsbadíja városánál húzódik - jelentette a BBC tudósítója a frontról. A Kadhafihoz hű csapatok körülzárva tartják a várost, amelynek lakossága bent gyakorlatilag csapdába esett. A városban gyorsan fogy az élelem és a víz. A felkelő csapatok Bengázi irányából néhány kilométerre állomásoznak a várostól, de nem képesek bevenni, a kormányerők pedig pénteken is ágyúzták őket az állásaikból.

10.10 |

Tripoliban töretlen Kadhafi támogatása

Moammer Kadhafi líbiai vezetőnek továbbra is erős a támogatottsága a fővárosban - jelentette a Washington Post tudósítója. Azt ugyan nem lehet tudni, hogy ez a támogatás mennyire őszinte, de a Tripoliban tartózkodó újságíró szerint ott még a szövetséges bombázások hatodik napján is egyértelmű, hogy a Kadhafihoz hű emberek a lakosság jelentős részét teszik ki.