2050-re általánossá válhat a vízhiány

Geothermal Electricity Generating in Iceland
Vágólapra másolva!
A víz a legnagyobb mennyiségben felhasznált erőforrás, jelenlétére pedig hajlamosak vagyunk magától értetődőként tekinteni, de ez néhány évtizeden belül gyökeresen megváltozhat. Becslések szerint 2050-re 55 százalékkal lehet magasabb az ipar, az energiatermelés és a háztartások vízigénye, mint napjainkban. Ennek nyomán pedig a népesség 40 százalékát sújthatja vízhiány, és nem csak egyenlítőtől délre fekvő országokban. Az elmúlt években emiatt is kerültek előtérbe a különböző vízkezelési technológiák, amelyek hozzájárulhatnak a drasztikus vízhiány okozta problémák mérsékléséhez.
Vágólapra másolva!

Óriási ütemben növekszik a vízfelhasználás

A gigászi mértékű vízigényt sokan pusztán a népesség növekedésére vezetik vissza, pedig a változó életmód és fogyasztási szokások hatása sokkal erőteljesebb, ugyanakkor ez nem feltétlenül csak a tisztálkodás, az étkezés, a háztartásvezetés során gyakran indokolatlanul túlfolyatott csapokat jelenti. Kevesen gondolnak rá, pedig az olyan gyakran cserélgetett tárgyaink, mint a fast fashion kategóriájába tartozó ruha, az okostelefon vagy a notebook előállítása ugyancsak igényel vizet. Többek között az ilyen apróságokból adódik, hogy a legnagyobb növekedés az iparhoz (+400%), az elektromos áram előállításához (+140%) és a háztartásokhoz (+130%) kapcsolódik. A folyamat ugyanakkor nem exponenciálisan növekvő, mert a víztechnológiai szakértők szerint az agrárszektor fogyasztása csökkenni fog, amely ágazat jelenleg a legtöbb vizet igényli.

Forrás: zhangyang13576997233 / shutterstock.com

Érezni fogjuk a bőrünkön

Egy általános vízhiány azonban nagyon nehezen lenne kezelhető, biztos megoldást csak a megelőzés és a tudatos fogyasztói magatartás jelenthet. A talajvíz hasznosítása se jelent menekülési útvonalat a gond elől, hiszen a kinyerhető víz mennyisége ugyancsak csökkeni fog, akárcsak a nyílt vizeké, ráadásul ezeknek a viszonylag könnyen elérhető vizeknek a minősége is folyamatosan romlik, hasznosítása egyre több utókezelést igényel. A BWT, Európa első számú vízkezelési-technológiai vállalatcsoportja éppen ezért mindent megtesz, hogy felhívja a figyelmet a víz gazdaságos, ésszerű használatára, a vízpazarlás elkerülésére, és hogy technológiái révén minden gazdasági szereplő elmozdulhasson a fenntartható működés irányába. A BWT technológiái immár az ipari termelés szinte minden területén jelen vannak – legyen szó gyógyszerek vagy autók gyártásáról –, hiszen egyre több vállalatnál tekintenek prioritásként az üzemeltetéshez felhasznált víz minősége mellett a mennyiségének csökkentésére. A vállalatcsoport – az egyik tagvállalata révén - szerepet vállal a hidrogén hajtású autók fejlesztésében is, hiszen részt vesz olyan különleges üzemanyag cella membránok fejlesztésében, melyek a hidrogénnel hajtott autók elengedhetetlen alkatrészei.

Forrás: Hywit Dimyadi / shutterstock.com

Hatékony otthoni vízkezelő megoldások

A BWT kiemelt figyelmet fordít azonban arra is, hogy megoldásaival hozzájáruljon ahhoz, hogy a háztartások vízhasználati szokásai is megfelelhessenek a fenntarthatóság alapelveinek. Jó példája ennek a BWT háztartások számára létrehozott konyhai vízszűrője. A szabadalmaztatott, kancsós és pult alá beépíthető változatban is elérhető BWT Magnesium Mineralizer vízszűrő technológia egyszerűen és gyorsan biztosít szűrt csapvizet az otthonokban, amelybe a szűrés során, a vízkeménységtől függően magnéziumot is juttat*. Mivel a technológiának köszönhetően nincs szükség PET palackokra a kiváló minőségű víz fogyasztásához, csökkenthető a háztartási hulladék mennyisége, illetve tágabb értelemben véve, az áruszállításból származó környezeti terhelés és a szén-dioxid kibocsátás is.

A vízlágyításra korszerű megoldást jelentő BWT AQAPerla vízlágyító pedig segíthet csökkenteni a háztartások energiafogyasztását, a felhasznált mosó- és tisztítószerek mennyiségét. Lágy víz használatával megóvhatjuk a háztartási készülékeket, a kazánokat és a háztartás teljes vízrendszerét a vízkő okozta károsodásoktól, illetve a vízkő hőszigetelő hatása miatti energiapazarló működéstől. Ráadásul, ha lágy víz kerül a fürdőszobába, akkor zuhanyzásnál is élvezhetjük a lágy víz kényeztetését, hiszen olyan érzetet kelt bőrünkhöz érve, mintha kiállnánk egy tavaszi záporba felfrissülni. Sőt, kedvenc ruháinkat is kímélhetjük vele, mert vízlágyítóval a textilszállakat is megóvhatjuk a keményvíz esetleges negatív hatásaitól, így nem szükséges szezononként megújítani a ruhatárat, csak azért, mert már nem tűnnek újszerűnek a darabok.

Forrás: : Daniel Gruber foto / BWT AG

Bővebb információ a vízkezelési technológiákról, illetve személyre szabott ajánlat kérés a http://bwtviz.hu oldalon.

* 2,5 liter, 17 német keménységű víz eseten átlagosan a hozzáadott magnézium mennyisége megközelítőleg 60 mg, amely az ajánlott napi magnézium bevitel 20%-a (a WHO 300 mg magnézium / nap előírását figyelembe véve).

** Csökkentve a kemény víz negatív hatásait.