Ukrajna fontosabb a német kormánynak, mint a német gazdák

Farmers demonstrate with tractors against high fuel prices in Germany Demonstration, Demonstrations,blocking road,Farmers,finances,Fue Horizontal
BERLIN, GERMANY - JANUARY 08: An Ariel view of German farmers kicked off a week of nationwide protests on Monday by blocking roads with tractors in response to plans to phase out farm subsidies as the coalition government scrambles to fix its finances on January 08, 2024 in Berlin, Germany. Omer Sercan Karkus / Anadolu (Photo by Omer Sercan Karkus / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Vágólapra másolva!
Nem véletlenül jutott el oda Németország, hogy a gazdák egyhetes tüntetésbe kezdtek hétfőn országszerte. A német kormány ugyanis az ukrán gabona dömpingje miatt amúgy is nehéz helyzetbe került termelőktől még a meglévő támogatásokat is megvonná. A kormány ugyanis komoly költségvetési hiánnyal küzd, a hiányzó pénzt pedig a gazdáktól vennék el. Ukrajnát azonban továbbra is támogatják, hogy folytassa a háborút.
Vágólapra másolva!

Összesen több tízezren vehetnek részt abban az egyhetes tüntetéssorozatban, amelyet hétfőn indítottak Németország-szerte a német gazdák.

Autópályákat, városrészeket, tereket vettek blokád alá az elkeseredett termelők, akik a német kormány agrárpolitikája ellen tiltakoznak, amely komoly támogatásokat vonna meg – a többek között – az ukrán gabona dömpingje miatt amúgy is nehéz helyzetbe került gazdáktól.

Ahogy arról az Origo is beszámolt, bár a szövetségi kormány csütörtökön a napok óta tartó tiltakozások miatt lemondta a mezőgazdasági gépjárművek adómentességének eltörlését, a mezőgazdasági gázolaj adókedvezményének eltörlését több lépcsőben, de végre akarják hajtani.

Vagyis lényegében adóemeléssel és támogatásmegvonással sújtanák a gazdákat, ami a demonstrálók szerint oda vezetne, hogy rengeteg gazdaság és családi vállalkozás menne csődbe.

A gazdák egyébként nem most kezdték a tiltakozásokat, hetek óta figyelmeztették a kormányt.

Tiktok Embed Code Generator
Tiktok Embed Code Generator

A német 2024-es költségvetés mindeközben komoly nehézségekkel néz szembe, még kiötlői szerint is fájdalmas intézkedéseket tartalmaz, komoly lyukakat kell valahogy betömnie a kormánynak. Scholzék fejfájásáért részben az a novemberi alkotmánybírósági döntés felelős, amely elkaszálta a kormány tervét, amely szerint a Covid-alap maradékát, mintegy 60 milliárd eurót a klímacélok elérésére használták volna fel.

A német szövetségi kormány ennek ellenére tavaly év végén arról döntött, hogy az idei évre megduplázza az Ukrajnának nyújtott katonai segélyt, 8 milliárd euróra növelve azt.

Vagyis jól láthatóan Scholzéknak fontosabb Ukrajna és a háború folytatása, mint a német gazdák megélhetése.

Scholzéknak fontosabb Ukrajna és a háború folytatása, mint a német gazdák megélhetése Forrás: MTI/EPA/Clemens Bilan

Németországban egyébként már hónapok óta arra hívják fel a figyelmet egyre többen még a baloldal részéről is, hogy nem szabad ész nélkül önteni a fegyvert és a pénzt a háborúban álló Ukrajnának.

– hangoztatják a politikusok, akik szerint a német kormánynak a békés megoldásba, valamint az ország oktatási és egészségügyi rendszerébe kellene befektetnie ahelyett, hogy egyre több pénzt éget el egy értelmetlen, kimerítő háborúra, írta a Magyar Nemzet. Hasonló álláspontot képvisel az Alternatíva Németországért (AfD) jobboldali párt is, amely amellett, hogy egyre népszerűbb országszerte, rendszeresen felhívja a figyelmet arra, hogy óriási pazarlás az ukrajnai segélyezés.

Az is gyakori, hogy emberek százai vonulnak utcára az ország több pontján, hogy az értelmetlen szankciók eltörlését és a fegyverszállítmányok leállítását követeljék.