Százezrek menekülnek az áradások miatt Kazahsztánban

Vágólapra másolva!
Kazahsztánban már több mint 96 ezer embert, köztük csaknem 32 ezer gyereket kellett kimenekíteni a nagy kiterjedésű áradások által sújtott területekről - közölte Szajpas Eraszil, a kazah polgári és katonai katasztrófavédelmi bizottság vezető tisztségviselője szerdán.
Vágólapra másolva!

A márciusban kezdődött, a korai és hirtelen olvadás okozta áradások miatt Kazahsztán tíz régiójában - az ország teljes északnyugati részében - hirdettek szükségállapotot. 

Az árvízi időszak kezdete óta 96 472 embert mentettek ki, köztük 31 640 gyermeket. Az ideiglenes szállásokon 7605 embert, köztük 3474 gyermeket helyeztek el. 

A rendkívüli helyzetek kazah minisztériumának felvételén a minisztérium munkatársai gumicsónakkal közlekednek az árvíz sújtotta nyugat-kazahsztáni Pavlodari területen 2024. április 8-án. MTI/EPA/Rendkívüli helyzetek kazah minisztériuma

A tájékoztatás szerint több mint 167 tonna humanitárius segélyt szállítottak az érintett régiókba. Több mint 8,5 millió köbméter olvadékvizet szivattyúztak ki, 2750 lakóházból és 1816 udvari területről vezették el a vizet.

A rendkívüli helyzetek kazah minisztériumának felvételén lakosokat evakuálnak az árvíz sújtotta nyugat-kazahsztáni Novoisimszkoje településen 2024. április 8-án. A napokban az oroszországi Urál-hegységben történt gyors hóolvadás miatt hirtelen megemelkedett az Urál folyó szintje, súlyos árvizeket okozva a Kaszpi-tengerig. MTI/EPA/Rendkívüli helyzetek kazah minisztériuma

A márciusban kezdődött áradások miatt Kazahsztán 10 régiójában továbbra is érvényben van a helyi szükségállapoti rendszer. 

A mentési munkálatokban több mint 24 ezer ember segédkezik, és több mint 2600 műszaki eszközt vetettek be.