Ömlik a víz egy gáton Utah államban, egy közeli várost evakuálhatnak

Vágólapra másolva!
Repedés keletkezett egy gáton Utah államban. A víz szinte patakként ömlik át rajta, így a munkások sietve próbálják megerősíteni. A repedés jelenleg 18 méter átmérőjű. Egy közeli város lakói is veszélyben vannak.
Vágólapra másolva!

A víztározó leeresztése a jelenlegi vízszint alá több napot vesz igénybe, így az állami és helyi vezetők felszólították a lakosokat, hogy készüljenek fel az evakuálásra, ha a körülmények romlanak. A katasztrófavédelem tisztviselői egy szerda esti városi gyűlésen mindenkinek adtak egy leírást az evakuálás folyamatáról,  hogy enyhítsék a pánikot.

Nem mondhatom, hogy a vészhelyzet elhárult, de dolgozunk a megoldáson és jól haladtunk ma is

- mondta Everett Taylor, gátbiztonságért felelős mérnök a város lakosainak.

A víztározó leeresztése a jelenlegi vízszint alá több napot vesz igénybe.

A víztározón lévő jégtakaró nekinyomódott a gát falának, aminek következtében a teteje megrepedt, a víz pedig kiömlött a nyíláson. A munkások a gátra nehezedő nyomást úgy tudták csökkenteni, hogy nagy vágásokat ejtettek a jégtáblán. 

A helyi tisztviselők egy hétfő esti ellenőrzés során fedezték fel a repedést a gát felső részén, az állami tisztviselők pedig kedden közölték a nyilvánossággal. Az állam a 2-es szintű törésveszélyt (1-3-ig terjedő a skála) jelölte meg, így fennáll a gát átszakadásának veszélye.

Ha áttörik, az állami és helyi rendfenntartó erők a Vöröskereszttel együttműködve evakuálják Panguitchot, amely a gáttól mintegy 16 kilométerre fekszik a folyásirányban. Egy másik kisváros, Circleville is árvízveszélynek van kitéve.

Jacob Cox őrmester a Utah-i rendőrségtől, akit azzal bíztak meg, hogy segítsen felkészíteni a várost egy esetleges evakuálásra, szerdán azt mondta a lakosoknak, hogy elegendő idő áll rendelkezésükre, hogy összeszedjék a holmijukat és biztonságosan elhagyják a várost.

Evakuálás esetén megszólalnának a szirénák, és a rendőrök házról házra járnának, hogy meggyőződjenek arról, hogy mindenki elhagyta a területet. Egy közeli templom és a középiskola szolgálna vészhelyzet esetén menedékként.

Másodpercenként közel 79 köbméternyi vizet engednek ki, hogy tározót leengedjék a repedés alatti szintre. Nagyméretű sziklákat helyeznek el a gát alsó folyásirányú oldalán, hogy megtámasszák a falat. Az előrejelzések szerint szombatig nem lesz eső.

A gát története

A gátat az 1800-as évek végén építették, de a megrepedt felső részt az 1930-as és 1940-es években építették hozzá. Korábban nem voltak aggályok a gát szerkezeti épségével kapcsolatban, a repedés mindenkit meglepetésként ért. A gátat évente ellenőrzi a természeti erőforrások minisztériuma. Legutóbb 2023 májusában ellenőrizték, minden szabványnak megfelelt, és nem észleltek nagyobb problémákat - írta a CBS.

A tisztviselők most felülvizsgálják a korábbi ellenőrzési feljegyzéseket is.

Kim Soper, Panguitch polgármestere figyelmeztetett, hogy a vízszint a szokásosnál jóval magasabb a környező patakokban is a tározó leengedése miatt, így kerüljék el azokat, főként gyermekekkel.