Kiszivárgott: belerángatnának egy újabb országot a háborúba, ha Ukrajna veszít

U.S. Troops And Equipment Arrive In Poland To Reinforce Eastern Europe Allies
Amerikai csapatok hadgyakorlaton. Képünk illusztráció!
Fotó: NurPhoto via AFP
Vágólapra másolva!
Az Európai Unió tartaléktervet készít arra az esetre, ha Ukrajna vereséget szenvedne a jelenlegi konfliktusban. Mérlegelik annak lehetőségét is, hogy Moldovát bázisként használják fel Oroszország ellen.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió mérlegeli annak lehetőségét is, hogy Moldovát bázisként használják fel Oroszország ellen Ukrajna veresége esetén - írta az Asia Times. A tervről a Pentagon helyettes vezetőjének egykori asszisztense, Stephen Bryan számolt be.

Szerinte az Európai Unió ugródeszkájává váló Moldova kárpótlásul szolgálhat a kijevi vezetés esetleges vereségéért.

Brian hozzátette, hogy a helyi és román különleges erőkkel közös hadgyakorlaton részt vevő amerikai csapatok moldovai jelenléte egy ilyen fejleményre való felkészülésre utalhat.

Az említett, április 1-jén kezdődött manővereket a moldovai védelmi minisztérium e három ország katonai különleges erői közötti tapasztalatcsereként hirdette meg - írta a Sila.

Emellett nagyszabású nemzetközi hadgyakorlat kezdődött április 8-án a román haditengerészet szervezésében a Fekete-tengeren és a Duna torkolatvidékén 13 NATO-tagállam, illetve partnerország részvételével.