Így néz ki a teljes napfogyatkozás 2024-ben - videók

napfogyatkozás
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok 15 államában, Mexikóban és Kanadában több tízmillióan követhetik nyomon a jelenséget, amit ha valaki most elmulasztja, legközelebb csak 2044-ben lesz lehetősége bepótolni.
Vágólapra másolva!

A témában több cikket írtunk, ezekben nemcsak az égi jelenséget, hanem annak gazdasági hatásait is bemutattuk. Már a hétvégén több millióan keltek útra a hétfő délutáni teljes napfogyatkozás sávjába, amely délnyugatról-északkeleti irányban szeli át az Egyesült Államokat, mintegy 4000 kilométer hosszan és csaknem 200 kilométer szélességben.

Az ég olyan sötét lesz, mintha hajnal vagy szürkület lenne, és a teljes napfogyatkozás sávjában állók láthatják a Nap legkülső légkörét, a koronát is, ha az időjárás is megfelelő lesz. A NASA térképet is készített a teljes napfogyatkozás útvonaláról, ezt itt láthatja: 

A napfogyatkozás útvonala: Mexikóból indulva Texasban lép be az Egyesült Államokba, majd Oklahomán, Arkansason, Missourin, Illinois-on, Kentuckyn, Indianán, Ohióban, Pennsylvanián, New Yorkon, Vermonton, New Hampshire-en és Maine-en keresztül halad. Tennessee és Michigan kisebb részein szintén látható lesz a teljes napfogyatkozás. A napfogyatkozás Kanadába Ontario déli részén lép be, majd Quebec, New Brunswick, Prince Edward-sziget és Cape Breton érintésével folytatódik. A napfogyatkozás a kanadai Új-Fundland atlanti-óceáni partjainál, 17:16-kor hagyja el Észak-Amerika kontinentális részét - írta honlapján a NASA. 

Van, ahol már megcsodálhatták: