Évekig mérgezte hashajtóval a betegét egy ápolónő

Évekig mérgezte hashajtóval a betegét egy ápolónő.
Évekig mérgezte hashajtóval a betegét egy ápolónő.
Fotó: X
Vágólapra másolva!
Hét évre börtönre ítéltek egy ápolónőt, aki hashajtóval mérgezte betegét. A kisfiú emiatt lefogyott és növekedési rendellenességekkel kellett megküzdenie.
Vágólapra másolva!

Egy ápolónőt, aki szándékosan mérgezett egy kisfiút szinte ipari mennyiségű hashajtóval, hét év börtönbüntetésre ítéltek. Az 52 éves Tracy Menhinicket, az NHS egykori dolgozóját bűnösnek találták abban, hogy 2014-től három éven át szándékosan mérgezte a gyermeket, akinek emiatt maradandó egészségkárosodása lett.

A segédápoló a hashajtó laktulózt adta be, ami a gyermek fejlődését befolyásolta, ezután beleegyezett olyan - a gyermeken végzett - kezelésekbe és műtétekbe, amelyekről tudta, hogy szükségtelenek lettek volna.

A kisfiú szörnyű állapotba került. Menhinicket februárban ítélték el az aberdeeni legfelsőbb bíróságon tartott tárgyalás után.

Menhinick kerekesszékben jelent meg a bíróságon és hét év börtönbüntetést kapott.

A vádirat szerint a bántalmazást az ápoló több alkalommal hajtotta végre, a fiú három és hat éves kora között, egy aberdeeni címen, a Royal Aberdeen gyermekkórházban és máshol.

A kisfiú egy alkalommal ötévesen, alig 10 kg-os súllyal került kórházba.

Egy orvosi szakvélemény szerint Menhinick (az ápoló) egy pszichés betegségben, vélhetően  Münchausen-szindrómában szenved, ez lehetett magyarázat a tettére - írta a Daily Mail.

Lady Drummond bírónő a 19 napos tárgyalás után a következőket mondta Menhinicknek: 

Ön segédápoló volt, és tudta, hogy mit csinál. Ön tehet arról, hogy ilyen állapotba került a gyermek. Érthetetlen, hogy miért akar valaki több éven keresztül ártani egy kisgyermeknek.

A fiút 2016 októberében vették fel a Royal Aberdeen Gyermekkórház osztályára a fogyása miatti aggodalmak miatt. Menhinicket a gyermekvédelmi tisztviselők is megfigyelték, de akkor nem találtak bizonyítékot arra, hogy mérgezte volna a gyermeket.

Menhinicket eltávolították a kisfiú gondozásából, miután a londoni Great Ormond Street Hospital vizsgálati eredménye megerősítette a nagy mennyiségű hashajtó jelenlétét a kiskifú szervezetében és beigazolódott, hogy ezt csakis az ápoló adhatta be neki.

Menhinick házkutatását követően egy üveg laktulóz (hashajtó) került elő. 

A tárgyaláson 5500 oldalnyi bizonyítékot és orvosi feljegyzést mutattak be. Az ítélethirdetést eredetileg elhalasztották, hogy elkészülhessen a Menhinickről szóló pszichiátriai jelentés. Az esküdtek bűnösnek találták Menhinicket.