Óriási erdőtüzek pusztítanak Kanadában - videó

Vágólapra másolva!
Máris több nagy kiterjedésű erdőtűz keletkezett Kanada nyugati, aszály sújtotta részén az utóbbi napokban, a hatóságok attól tartanak, újabb katasztrofális nyár elé néznek.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról lapunk is beszámolt, minden idők legsúlyosabb erdőtüzei tomboltak Kanadában tavaly, aminek mérgező hatása egyébként az Egyesült Államok több más államára is átterjedt. Kanadában mintegy 46 ezer négyzetkilométernyi terület vált a tűz martalékává tavaly - sokkal több, mint bármikor korábban, az ország ugyanis a világ többi részénél gyorsabban melegszik a klímaváltozás miatt. 

Idén is rossz a helyzet, a Csendes-óceán partján fekvő Brit Columbia tartományban, Cariboo régióban egy ember okozta erdőtűz már 1600 hektárt felperzselt, a lángok a múlt hét végén gyorsan terjedtek, és a tűzoltók egyelőre nem tudják megfékezni. A közelben élőket még nem kellett evakuálni.

A szomszédos Alberta tartományban 66 helyen ég a növényzet, ezek közül 36 esetben még a 2023-as szezonban keletkezett erdőtűzről van szó.

erdőtűz kanada
A szomszédos Alberta tartományban 66 helyen ég a növényzet, ezek közül 36 esetben még a 2023-as szezonban keletkezett erdőtűzről van szó. Fotó: Alberta Wildfire / X

Brit Columbia tartományban jelenleg 110-nél is több aktív erdőtüzet tartanak számon, ezek közül több még tavaly keletkezett. A térségben hihetetlen mértékű a szárazság, és az erdőtüzek szezonja idén különösen korán kezdődött 

- mondta el az AFP francia hírügynökségnek Madison Dahl, a helyi tűzoltóság munkatársa.

Tavaly Kanada történetének legpusztítóbb erdőtűz-szezonját élte át: az országban több mint 15 millió hektár terület égett le, és mintegy 230 ezer embert kellett evakuálni a fenyegető lángok miatt. 

Az ország egészét tekintve az erdőtüzek által érintett terület meghaladta a 15 millió hektáros határt, ez nagyobb, mint Görögország területe és több mint kétszerese a legutóbbi, 1989-ben felállított kanadai rekordnak. A hatalmas területen több mint ezer tűz volt aktív, ebből 380 a legnyugatibb tartományban, Brit-Kolumbiában.

Az oltási munkálatok alatt több tűzoltó is meghalt.