Elefántinvázióval fenyegette meg egy afrikai ország Németországot

Greg du Toit fődíjas képe: elefántcsorda a botswanai Észak-Tuli-i Vadvédelmi Területen
Elefántcsorda a botswanai Észak-Tuli-i Vadvédelmi Területen
Vágólapra másolva!
A német környezetvédelmi minisztérium az orvvadászat miatt felvetette a vadásztrófeák behozatalának szigorúbb korlátozását, ez azonban nem nyerte el az érintett országok, közöttük Botswana tetszését. Az ország elnöke szerint a korlátozás a botswanaiak elszegényedését eredményezné, az országban több mint százezres az elefántpopuláció, amit muszáj vadászattal ritkítani, ezért kilátásba helyezte, hogy "ajándékba" küld 20 ezer elefántot a németeknek.
Vágólapra másolva!

Botswana elnöke Mokgweetsi Masisi a német Bild-nek nyilatkozott, ebben azt mondta, a természetvédelmi erőfeszítések az elefántok számának robbanásszerű növekedéséhez vezettek, és a vadászat fontos eszköz az elefántok kordában tartására. Botswana 2014-ben betiltotta a trófeavadászatot, de a helyi közösségek nyomására 2019-ben feloldotta azokat, így az ország éves vadászati kvótákat bocsát ki.

"Az elefántcsordák károkat okoztak az ingatlanokban, megették a termést és eltaposták a lakosokat. 

Nagyon könnyű Berlinben ülni és véleményt nyilvánítani a botswanai ügyeinkről. Mi fizetjük meg az árát annak, hogy megőrizzük ezeket az állatokat a világ számára 

– mondta Masisi a lapnak. "Ez nem vicc" – mondta Masisi, akinek országában az elefántpopuláció mintegy 130 ezerre nőtt. Botswana, a világ legnagyobb elefántpopulációjának otthona, már 8000 elefántot felajánlott Angolának és további 500-at Mozambiknak, hogy kezelje a Masisi által "túlnépesedésnek" nevezett problémát.  A tisztviselők márciusban azzal is fenyegetőztek, hogy tízezer elefántot küldenek Londonba is.

Szeretnénk egy ilyen ajándékot felajánlani Németországnak, 20 ezer elefántot

– mondta Masisi, hozzátéve, hogy nem fogad el nemleges választ.  

A berlini környezetvédelmi minisztérium szóvivője azt mondta, Botswana nem emelt kifogást Németországgal szemben az ügyben. A minisztérium továbbra is tárgyalásokat folytat az importszabályok által érintett afrikai országokkal, köztük Botswanával – mondta a szóvivő. A biológiai sokféleség riasztó mértékű csökkenésének fényében különös felelősségünk, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy a vadásztrófeák behozatala fenntartható és legális legyen" – jelentette ki a szóvivő.

Németország az egyik legnagyobb vadásztrófea-importőr az Európai Unióban. (The Guardian)