Drámai döntést hozott Zelenszkij, az ukránok nem fognak örülni

Ukrajna, háború
Fotó: AFP/Genya Savilov
Vágólapra másolva!
Az ukrán parlament csütörtökön elfogadta a mozgósítást szigorító törvénytervezetet - közölték képviselők.
Vágólapra másolva!

"Megtörtént, elfogadták a mozgósítási törvényt, 283 képviselő szavazott igennel" - mondta  Olekszij Honcsarenko ellenzéki képviselő a Telegram közösségi portálnak. Az ukrán parlamentnek (Legfelsőbb Tanács) 450 tagja van.

Az önkéntesek hiányával küzdő Ukrajna hosszú hónapokig dolgozott  törvénytervezet szövegén, amely a megszálló oroszok elleni több mint kétéves háború után vitákkal terhelt volt.

A szövegből, amely jelentősen növeli a behívást elkerülni próbáló érintettek büntetését, törölték a 36 hónapot fronton töltött katonák leszerelését előíró záradékot is.

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2024.04.09., UkránOroszháború,
Az orosz védelmi minisztérium felvételén harckocsival tüzelnek ukrán állásokat egy meg nem nevezett helyszínen 2024. április 7-én. 
Fotó: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium

A 2023 nyarán indított sikertelen ellentámadás, és a csökkenő nyugati támogatás miatt meggyengült ukrán hadsereg a front több pontján próbálja fékezni az orosz támadásokat. Ehhez emberekre és lőszerre van szüksége. Mivel Ukrajna nehezen talál önkénteseket, most először szélesítette a mozgósítást, és 27-ről 25 évre csökkentette a behívási korhatárt.

Az új mozgósítási törvény úgy rendelkezik, hogy az idézés akkor is kézbesítettnek minősül, ha a kísérlet sikertelen. Kézbesítési időpontnak azt a napot tekintik, amikor a posta feljegyzést készít arról, hogy a címzettnek nem tudták átadni. Tíz nappal ezután a katonai parancsnok a rendőrséghez fordulhat azzal a kéréssel, hogy vegye őrizetbe és állítsa az illetékes katonai bizottság elé a behívást megkerülő állampolgárt.

A mozgósítást kijátszók esetében korlátozzák a gépjárművek vezetését. A konzuli szolgáltatásokat is korlátozzák a 18 és 60 év közötti, katonai regisztrációs okmányokkal nem rendelkező ukránok esetében. Azok az ukránok, akiknek egynél több autójuk van, az úgynevezett gépjármű-mobilizáció keretében elveszíthetik azt.
    

Mostantól szigorúbb büntetéseket szabnak ki a mozgósítás alól kibújni próbálókra. A szöveg egy külön digitális rendszer létrehozásával megkönnyíti a regisztrációs eljárásokat is.

Az új törvény várhatóan több százezer katonaköteles ukrán állampolgár mozgósításával fog járni. A Sztrana ukrán hírportál szerint Ukrajna mozgósítási potenciálját mintegy 700 ezer főre becsülik. 

Korábban a hatóságok arról beszéltek, hogy körülbelül 500 ezer embert kell mozgósítani, bár később pontosították, hogy ezt a számot némileg csökkenteni fogják.

A törvényt el kell küldeni Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, aki majd hivatalosan kihirdeti. Mint Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő korábban elmondta, a törvény egy hónappal a kihirdetése után lép hatályba.

Borítókép: Az Ukrán Fegyveres Erők Szibériai Zászlóaljának tagjai katonai kiképzésen vesznek részt a kijevi régióban.