Döbbenetes: leleplezték az oroszok Joe Biden hazugságát

NATO, tank, orosz-ukrán háború
Fotó: Anadolu via AFP
Vágólapra másolva!
Virginiától Kaliforniáig megtalálhatók a temetőkben azoknak az amerikai zsoldosoknak a sírjai, akik az ukrán fronton haltak meg – írja a Ria Novosztyi helyszíni fotók és videofelvételek alapján.
Vágólapra másolva!

Joe Biden amerikai elnök többször is kijelentette, hogy nem küldenek amerikai katonákat az ukrajnai harcokba. Ennek ellenére – írja a Ria Novosztyi – egyre több fejfa bizonyítja ennek az ellenkezőjét.

Az 50 évesen meghalt Grady Kurpasi - nyugalmazott amerikai tengerészgyalogos - két hónappal a háború kitörése után, 2022 áprilisában halt meg, földi maradványait idén márciusban temették el a Washington melletti Arlington Nemzeti Temetőben, ahol katonák, politikusok és űrhajósok nyugszanak. Sírját egyelőre ideiglenes tábla jelzi.

Brian Young az ukrán különleges műveleti erők sorában harcolt, és 2022 júliusában halt meg. Kalifornia államban temették el a közhiteles nyilvántartás szerint, síremlékén az orosz lap szerint az olvasható: „Előre az új kalandok felé!".

Ian Tortorici egykori tengerészgyalogos is csatlakozott Ukrajna „idegenlégiójához”. A zsoldos az ukrán védelmi minisztérium „Harci szolgálataiért” kitüntetésének birtokosa volt, és tavaly júniusban halt meg Kramatorszkban - de nem a fronton, hanem egy étteremben. A férfit katonai tiszteletadással temették el Kaliforniában.

Az iraki veterán Dane Partridge 2022 áprilisában állt Kijev oldalára a harcokban, októberben súlyosan megsebesült, majd később meghalt. Egy idahói temetőben van a sírja, felesége és öt gyermeke gyászolja.

Az orosz védelmi minisztérium korábban arról számolt be, hogy a „különleges katonai művelet” során csaknem 6000 külföldi zsoldost öltek meg. A 2024. márciusi adatok szerint a harcok kezdete óta 1113 zsoldos érkezett az Egyesült Államokból Ukrajnába, az orosz erők közülük 491-et megöltek.