Bejelentették a vészhelyzetet Európa legnagyobb atomerőművénél

IAEA Director General Grossi travels to Zaporizhzhya Nuclear Power Plant
A zaporizzsjai atomerőmű
Fotó: Anadolu via AFP
Vágólapra másolva!
A zaporizzsjai atomerőműnél le kellett kapcsolni az egyetlen nagyfeszültségű vezetéket, amelyik áramot biztosít a létfontosságú eszközök működtetéséhez.
Vágólapra másolva!

Az ukrán Energoatom közölte, hogy csütörtökön ideiglenesen lekapcsolták az ukrán energiahálózatról a zaporizzsjai atomerőművet árammal ellátó külső felsővezetéket egy orosz ágyúzás után. "A helyzet vészhelyzettel fenyeget" - áll a közleményben.

Ha ez az utolsó kommunikációs vonal megszakad az országos villamos hálózattal, az erőmű újabb áramszünet szélére kerül, ami súlyosan sérti a biztonságos működés feltételeit 

- folytatta a közlemény.

Korábban az erőmű oroszok által telepített tisztviselői elismerték, hogy az Európa legnagyobb atomerőművéhez vezető nagyfeszültségű vezeték megszakadt, és hozzátették, hogy vizsgálják a vezeték leállásának okait.

A háború kezdete óta az üzem nyolc teljes és egy részleges áramszünetet szenvedett el.

A reaktorok jelenleg nem termelnek áramot, de a blokkok folyamatos hűtést igényelnek, a szivattyúk működtetéséhez pedig jelentős mennyiségű áramra van szükség. További problémát okoz, hogy a kahovkai víztározó gátjának felrobbantása után veszélybe került az erőmű hűtővízellátása is.

Az atomlétesítmény 2022 márciusa óta orosz megszállás alatt áll. Ukrajna és Oroszország is azzal vádolta a másikat, hogy az erőmű megtámadásával nukleáris katasztrófát próbált okozni.