Bárhol előbukkanhat egy részeg sofőr: hajmeresztő módszerekkel akarták megúszni a büntetést

részeg sofőr, autó, ittas vezetés
Vágólapra másolva!
Rengeteg részeg sofőr közlekedik az utakon, emiatt nagyon sok közlekedési baleset történik. Azonban vannak, akik egészen hajmeresztő módszerekkel próbálják megúszni, hogy a rendőrség előtt ne bukjanak le. Sőt olyan is előfordult, hogy egy részeg sofőr a Dunába hajtott. Így akarta elkerülni, hogy a rendőrök elfogják.
Vágólapra másolva!

Összegyűjtöttünk néhány hajmeresztő esetet, mikor egy-egy részeg sofőr még a rendőröket is meglepte viselkedésével. 

részeg sofőr
Egy részeg sofőr ellen állt a rendőri intézkedésnek, majd a Dunába hajtott
Fotó: Northfoto/Roman Chekhovskoy

Megharapta a rendőrt a részeg sofőr

A rendőrség 2022 szeptemberében kapott bejelentést arról, hogy egy részeg sofőr közlekedik Püspökladányban. A részeg sofőr ugyan észrevette a rendőröket, de ahelyett, hogy megállt volna, tovább hajtott és egészen az otthonáig száguldozott, majd ott kiszállt a kocsiból és befutott a házba, és magára zárta az ajtót. Ezután a konyhába ment, ahol a hűtőből kivett egy sört és megitta. A férfi nem akart ajtót nyitni a rendőröknek, de az anyja felszólította, hogy ne álljon ellen a rendőri intézkedésnek. 

Ekkor a részeg sofőrt a rendőrök megbilincselték, de a férfi ökölbe szorította a kezét és a mellkasa elé húzta. Amikor egy rendőr felé nyúlt, akkor megharapta az ujját.

 Emiatt a rendőrnek 8 napon túl gyógyuló sérülése lett. 

A férfit hivatalos személy elleni erőszak, ittas vezetés és testi sértés miatt 3 év és 6 hónap börtönbüntetésre ítélték. 

 

Dunába ugrott, hogy ne kapják el

2022. május 27-én hajnalban Óbudán közlekedett egy ittas sofőr, aki be sem volt kötve, sőt még az autóján sem volt műszaki vizsga. Emiatt a forgalomból is ki volt vonva a kocsi. A részeg sofőr mikor az Árpád hídról lehajtott, nem biztonságos sebességgel kanyarodott rá a Szentendrei útra. Ezt észrevették a közelben parkoló rendőrautóban ülő járőrök, akik a férfi után hajtottak, hogy megállítsák, de az ittas vezető menekülni kezdett. Közben áthajtott egy piros lámpán, az egyik utcán jobbra kanyarodott, majd végül behajtott a Harrer Pál utcai parkoló végébe. A részeg sofőr kiszállt az autóból, amit járó motorral az út közepén hagyott.

A férfi ezután a rakpart felé szaladt. Ott beugrott a Dunába és egészen az Óbudai-szigetig úszott, de így sem sikerült megúsznia, hogy elkapják. Akkor már a rendőrök az ittas sofőrt a szigeten várták. 

Az ügyészség a többszörösen büntetett férfit ittas állapotban elkövetett járművezetéssel vádolja, és javasolja, hogy a férfivel szemben börtönbüntetést szabjanak ki, továbbá továbbá a közúti járművezetés való határozott idejű eltiltást indítványozott a vádiratban. 

Lopott autóval hajtott a Dunába

Egy 24 éves érsekvadkerti férfi augusztusban autóval ment Romhányba a barátjához, annak ellenére, hogy jogosítványa nem volt, ugyanis korábban eltiltották a vezetéstől. 

Sőt út közben drogozott is, majd a barátjánál közel 1 liter vodkát ivott meg. 

Az iszogatás után egy közeli háznál észre vett egy nyitott kocsit. A részeg férfi nem gondolkozott sokat, beült az autóba, amibe még a kulcs is benne volt, majd ellopta azt. A lopott kocsival először Rétságra ment, ahol egy benzinkúton benzint és vodkát vett, majd Tereskére ment, ahol az autóban elaludt. Másnap elhatározta, hogy a kocsit Monoron rejti el, ezért újra elindult vele, ám a sofőr akkor még mindig részeg volt. Emiatt Rétságon két rendőr felfigyelt az ittas sofőrre, és megpróbálták igazoltatni, de az a rendőri jelzés ellenére sem állt meg, ezért a rendőrök üldözni kezdték. 

A részeg sofőr a Dunába akarta elrejteni a lopott autót.
A részeg sofőr a Dunába akarta elrejteni a lopott autót
Fotó:  Magyarország Ügyészsége 

A férfi egészen Vácig menekült, ahol defektet kapott, ezért elhatározta, hogy Dunába hajt, hogy elrejtse a lopott autót. Miután megtette, ő maga is menekülni kezdett a rendőrök elől, végül Siófokon fogták el. 

 

A kutyára fogta

Gyorshajtás miatt állítottak meg egy férfit Coloradóban. A részeg sofőr 30 kilométer/órás sebsebbég helyett 84 km/órával száguldozott. 

Az ittas sofőr azt gondolta, hogy a rendőrök nem büntetik meg, ha azt mondja a kutya vezetett. Ezért a férfi helyet cserélt a mellette ülő állattal,

miközben a rendőr, aki igazoltatni akarta, közeledett az autóhoz. Azonban nem sikerült átvernie a rendőrt, ugyanis az végignézte, ahogy a sofőr átrakja a kutyát a vezető ülésbe.

A részeg sofőr a kutyájára fogta a gyorshajtást.
A részeg sofőr a kutyájára fogta a gyorshajtást
Fotó: Pixabay

Ezután a férfi megpróbált elmenekülni, de 20 méter után megállította a rendőrség, akik a részeg sofőr ellen eljárást indítottak, letartóztatták, és ittas vezetéssel és gyorshajtással vádolták. 

A férfi kutyáját a sofőr egyik ismerőséhez vitték, aki vigyáz az állatra, míg a gazdája börtönben van. 

 

Be akart hajtani a brazil elnöki palotába

Február 24-én hajnalban egy autó érkezett a brazil elnöki palotához, 

ahol ráadásul Luis Inácio Lula da Silva államfő is az épületben volt.

A részeg sofőr az őrök felszólítása ellenére sem állt meg az elnöki palota kapujában. A férfi ráhajtott egy fémrúdra és durrdefektet kapott a kocsija. Ekkor a férfi kiugrott az autóból és elszaladt a helyszínről. 

Ezután a részeg sofőrrel szemben a rendőrség hajtóvadászatot indított, majd nem sokkal később egy házban találtak rá az elnöki palota épülete mellett.

 A férfi elmondta a rendőröknek, hogy nem akart betörni az elnöki palotába, csak alkohol volt a szervezetében és emiatt eltévedt. 

 

A rendőrség felhívja a sofőrök figyelmét, hogy már kismértékű alkoholfogyasztást követően is az alábbi veszélyhelyzetek léphetnek fel a vezetés során:

  • Aki alkohol fogyasztása után ül autóba, annak szűkül a látótere, így nehezebben veszi észre a fontos ingereket. A látásromlás általában nem tudatosul, ezért különösen veszélyes. Az ittas sofőr azt hiszi, hogy a látása tökéletes, és ennek megfelelően vezet.
  • A mozgáskoordinációja pontatlanabbá válik. Vezetés közben nagy szükség van a kéz- és lábmozgások pontos irányítására, összerendezésére. Alkohol hatása alatt a sofőrök nem érzékelik időben a jármű kismértékű, oldalirányú kitéréseit, a megfelelő kormánykorrekciót késve hajtják végre, ennek következtében a kocsit nem tudják egyenesen tartani az úton.
  • Alkohol hatására a reakcióidő meghosszabbodik, a hibás döntések száma növekszik. Csökken a felelősségérzet és az önkontroll.
  • Nem árt tudni, hogy az alkoholfogyasztás következményeként egyes esetekben a rendőrök bevonhatják a gépjárművezetői engedélyt, illetve az ittas sofőr ellen akár büntetőeljárás is indulhat.

A rendőrök sokszor tartanak ellenőrzéseket az utakon, hogy kiszúrják a részeg sofőröket. Legutóbb Óbudán ellenőrizték az arra járó autókat.