Alabamai robbantás: elfogták a bombagyárost

Vágólapra másolva!
Vádat emeltek egy férfi ellen, aki február végén bombát robbantott az alabamai főügyészi hivatal előtt. Az incidensben senki sem sérült meg, de akár húsz év börtönre is ítélhetik.
Vágólapra másolva!

Az amerikai szövetségi hatóság letartóztatott egy férfit, akit azzal vádolnak, hogy február 24-én bombát robbantott az alabamai főügyész irodája előtt. Az alabamai Irondale-ben élő 26 éves Kyle Calvertet szerdán tartóztatták le, többek között robbanóanyag rosszindulatú felhasználásának vádjával - közölte az amerikai igazságügyi minisztérium.

A robbanásban senki sem sérült meg, és a szerkezet darabjait csak akkor találták meg a főügyészi hivatal dolgozói, amikor másnap reggel munkába mentek. 

A nyomozás során megállapították, hogy a bomba egy kávésdoboz méretű edényben volt, és benzinnel, petárdákkal és szögekkel volt megtöltve, hogy növelje a pusztítás erejét.

Az FBI a bírósági beadványok szerint végignézte a környéken készült biztonsági felvételeket, amiken a férfi matricákat ragasztott fel a környéken, mielőtt élesítette volna a bombát. Az eset előtt Calvert egy olyan fotót tett közzé a közösségi médiában, amin védőszemüveget visel - és a biztonsági kamerák felvételei szerint - a bombát felrobbantó emberen is ilyen szemüveg volt.

A beadványok alapján Calvert erőszakos indulatairól és a kormánnyal kapcsolatos csalódottságáról posztolt a közösségi médiában. 

Hogy a p*csába nem öljük meg a kormányt most azonnal!

- mondta Calvert egy 2023. december 12-én közzétett videóban. A férfit őrizetbe vették, miután az esküdtszék vádat emelt ellene. Ha Calvertet elítélik, a minisztérium szerint minimum öt év börtönbüntetés vár rá, a maximálisan kiszabható büntetés pedig akár 20 év börtön is lehet - írja az ABC.