A legnagyobb közúti bírságok Európában gyorshajtásért

Vágólapra másolva!
Minden országnak megvannak a maga közlekedési szabályai, így nem ritka az sem, hogy amiért az egyik ország súlyos büntetést szab ki, azért egy másik országban már nem kell fizetnünk. A legnagyobb közúti bírságok Európában változó képet mutatnak, ezért érdemes a külföldön vezetés előtt mindig pontosan tájékozódni a helyi szabályokról, hogy ne érjen minket kellemetlen meglepetés. Mutatjuk, hogy hol kerül a legtöbbe a gyorshajtás és pár különleges szabályt is összeválogattunk.
Vágólapra másolva!

Minden évben sokan döntenek úgy, hogy autóval utaznak külföldre. Ebben az esetben számos olyan dolog van, amire érdemes odafigyelnie a sofőrnek, ilyen például az autópálya matrica vásárlása, a betartandó sebességhatár vagy alkoholfogyasztás mértéke. A legnagyobb közúti bírságok Európában Norvégiában kaphatók, ahol szigorú szabályok vannak a megengedett sebesség betartására, de még arra is, ha valaki túl lassan halad. 

Legnagyobb közúti bírságok Európában
Legnagyobb közúti bírságok Európában
Fotó: pixabay.com

A legnagyobb közúti bírságok Európában gyorshajtásért

A közúti bírságok Magyarországon az európai középmezőnybe tartoznak, a gyorshajtás bírsága jelenleg minimum 30 ezer forint, maximum pedig 300 ezer forint lehet. Szintén a középmezőnyben van Olaszország is, ahol a minimum büntetés 16 ezer forint, azonban a legmagasabb összeg akár az 1,2 milliót is elérheti.

A legenyhébb büntetést Csehországban kaphat egy gyorshajtó, ahol a minimum 500 cseh korona, ami körülbelül 8 ezer forint, míg a maximum mindössze 2000 cseh korona, ami alig haladja meg a 30 ezer forintot. 

A legszigorúbban a norvégok járnak el a közlekedési szabálysértés tekintetében, ahol bizonyos esetekben a jogosítványt is bevonhatják és még börtönbüntetésre is ítélhetik a sofőrt.

 A norvégok azonban sebességellenőrzés terén nem csak a gyorshajtókat büntetik, hanem azokat is, akik túl lassan haladnak. Az az autós, aki 90 km/óra vagy magasabb sebességkorlátozás mellett nem éri el a 40 km/órás sebességet, az akár 500 ezer forintos büntetést is kaphat. 

Azonban a legnagyobb bírság mégsem Norvégiában született meg, ugyanis Finnországban a gyorshajtási bírság összege attól függ, hogy mekkora a sofőr jövedelme.

 Így egy vezérigazgató nemrég 121 ezer eurót, azaz több mint 45 millió forintot fizethetett ki a megengedett sebesség túllépése miatt.

Legnagyobb közúti bírságok Európában
Legnagyobb közúti bírságok Európában
Fotó: pixabay.com

Furcsa közlekedési szabályok

Egyes országoknak különleges szabályai is lehetnek. Franciaországban például a szabálytalan parkolás miatt kapott büntetést a dohányboltokban is ki lehet fizetni, valamint, ha esik az eső, akkor a sebességhatárok 10-zel csökkennek. 

Vannak olyan országok, ahol az is előfordulhat, hogy a szabálytalan sofőrök autóját elkobozzák, sőt, el is árverezhetik.

 Ausztriában március 1-jén lépett életbe az a szabály, hogy az extrém gyorshajtók autóját elkobozhatják. Egy magyar sofőr már pórul is járt emiatt. Olaszországban pedig az ittas sofőrök autóját kobozzák el, sőt, egyes esetekben el is árverezik. 

Ausztria azért is különleges, mivel büntetés jár azért, ha valaki egy közlekedési baleset után indokolatlanul riasztja a rendőrséget.

 Eközben Svájcban több milliós pénzbírság és akár egy év börtönbüntetés is járhat a gyorshajtásért, míg Spanyolországban kedvezményt kaphatnak azok, akik gyorsan fizetik be a bírságukat.