Veszélybe kerülhet Európa, ha Macron őrült terve valóra válik - az ukrán külügyminiszter most megszólalt a háború kiterjesztéséről

Dmitro Kuleba, Kuleba, Ukrajna, külügyminiszter, ENSZ
Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az ENSZ székházában 2024. február 23-án.
Fotó: Mary Altaffer
Vágólapra másolva!
Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint Emmanuel Macron francia elnök a nyugati csapatok Ukrajnába küldésének felvetésével kimondta a nyilvánvalót, és habár nyilatkozata vitát váltott ki, annak felismerésére sarkallja Európát, hogy többet kell tennie Ukrajna támogatásáért.
Vágólapra másolva!

  Macron egy február végi tanácskozáson jelentette ki, hogy

 nincs ugyan konszenzus nyugati szárazföldi csapatok Ukrajnába küldéséről, mindazonáltal ezt nem lehet kizárni.

"Az a benyomásunk, hogy Párizs az első európai főváros, amely nyilvánosan elismeri a nyilvánvalót. A párizsi kijelentést kiváltó vita sok időt takarít meg Európának annak felismerésében, hogy többet kell tennie" - szögezte le az ukrán tárcavezető vilniusi látogatásakor az Elta litván hírügynökségnek adott interjújában, amelyből az Ukrajinszka Pravda hírportál vasárnap idézett.

A külügyminiszter kifejezte meggyőződését, hogy ha Oroszország megtámadja a balti NATO-országokat, akkor vereséget szenved, de a felszabadult városok Bahmutra és Avdijivkára fognak hasonlítani, azokra a Donyeck megyei városokra, amelyeket az orosz hadsereg hosszú ideig tartó ostrom után szállt meg, és földig rombolt. Éppen ezért szerinte a legolcsóbb és legbiztosabb módja annak, hogy mindez elkerülhető legyen az, ha támogatják az orosz agresszió ellen harcoló ukránokat. "Litvánia megérti ezt, ezért támogatja Ukrajnát. Mások úgy tesznek, mintha ezt elkerülhetnék" - jegyezte meg az ukrán külügyminiszter.