Több ezer énekesmadarat fognak be Cipruson, hogy éttermekben felszolgálják őket

Vágólapra másolva!
Ciprus egy nagyon fontos pihenő hely a madarak számára Európa és Afrika között. Az orvvadászok ezt kihasználva csapdákat állítanak az énekesmadaraknak, amiket élve befognak, hogy később egy étteremnek eladják.
Vágólapra másolva!

A legfrissebb jelentések szerint tavaly ősszel több mint 400 ezer énekesmadarat fogtak be orvvadászok Cipruson. A orvvadász bandák hangszórókkal csalogatják a madarakat a kijelölt helyre, ahol ragasztóval bekent faágakon vagy hálókkal befogják őket. 

Ezek után a feketepiacon eladják az állatokat különböző éttermeknek, ahol a helyi ételkülönlegességként felszolgálják őket. 

A hatóságok közlése szerint az elmúlt évtizedekben csökkent a befogott madarak száma, 

tavaly azonban 90 ezerrel nőtt, ősszel 435 ezer madár pusztult el. Az egyik szakértő ezt azzal indokolta, hogy csökkentették a rendőri ellenőrzést a területen, a kereslet pedig megnőtt a madarak iránt. 

Kiderült, hogy tavaly ősszel 4,5 kilométer hosszú hálót használtak az orvvadászok. 

Cipruson 1974-ben betiltották, hogy emberi fogyasztásra vadásszanak le énekesmadarakat, ennek ellenére továbbra is rengeteg állatot fognak el és pusztítanak el. Tavaly a legtöbb madarat egy korábbi brit katonai támaszponton fogták be, 41 százalékkal többet mint az előző évben - írja a The Guardian

Az Origo korábban megírta, hogy miért énekelnek halkabban a madarak, ahogy azt is, hogy melyik énekesmadarunk ragadozó. Az énekesmadarak a vándorlás közben a Föld mágneses mezejét használják.