Sorozatosak a gyújtogatások Thaiföld déli részén, egy ember meghalt

Vágólapra másolva!
Halálos áldozata is van a péntek hajnalban Thaiföld négy déli tartományában (Patani, Jala, Narathivat és Szongkhla) elkövetett sorozatos gyújtogatásnak, amely miatt több tucat üzlet, autó és villanyoszlop is megrongálódott.
Vágólapra másolva!

A thaiföldi hatóságok közlése szerint egy mianmari vendégmunkás meghalt az egyik gyújtogatást követő robbanás következtében. "Az elkövetők meg akarják zavarni a békét a ramadán (az iszlám böjti hónap) idején" - nyilatkozott a Reuters hírügynökségnek Eakvarit Cshobcshophol ezredes, a déli régió katonai belbiztonsági műveleti parancsnokságának szóvivője. "A helyi gazdaságot támadják, és a közműszolgáltatókat veszik célba" - mondta.

Eakvarit elmondása szerint 

a gyújtogatók úgy üldözték el az alkalmazottakat boltjaikból, hogy először a levegőbe lőttek, majd felgyújtották az épületeket.

A múlt hónapban a thaiföldi kormány újrakezdte a béketárgyalásokat az érintett térségben aktív felkelőcsoporttal, miután a tavaly májusi általános választásokat követő thaiföldi kormányváltás miatt azok félbeszakadtak.

Thaiföld déli határvidéke a korábban Patani néven ismert független maláj muszlim szultanátus része, 1909-ben került thai fennhatóság alá. 

A Malajziával határos területen a több évtizedes lázadás során a thaiföldi kormány a túlnyomórészt iszlám vallású és maláj etnikumú déli tartományok függetlenségére törekvő csoportok ellen harcolt.

A Deep South Watch nevű thaiföldi megfigyelőcsoport adatai szerint 2004 óta több mint 7300 embert öltek meg a térségben, a hatóságok az autonómiáért harcoló maláj muszlimokat teszik felelőssé a halálukért.

Címlapi képünk illusztráció!