Robbanás történt egy pakisztáni bányában, többen meghaltak

Vágólapra másolva!
Robbanás történt egy szénbányában Pakisztán délnyugati részén, legalább tizenkét bányász meghalt, nyolc társukat sikerült kimenekíteni - közölték a helyi hatóságok szerdán.
Vágólapra másolva!

A mérgező gázok felhalmozódása okozta robbanás kedd este történt a Beludzsisztán Harnai nevű körzetében található bánya egyik vájatában."A mentési művelet most fejeződött be" - közölte Abdulgáni Beludzs, Beludzsisztán tartomány vezető bányaellenőre szerda reggel.

Elmondása szerint 

a metángázrobbanás idején 12 ember tartózkodott a bányában, a többi nyolc munkás azért ment le, hogy kimentsék bent rekedt kollégáikat,

 de a további omlások miatt ők is csapdába estek.

A mentőcsapatok 12 holttestet találtak a föld alatt, a túlélőket pedig egy közeli kórházba szállították

 - írja a Reuters.

Sehbaz Saríf miniszterelnök szerdán közleményben fejezte ki mély sajnálatát és részvétét az elvesztett emberéletek miatt.

Az afgán határ mentén található, szénkészletekkel rendelkező 

nyugat-pakisztáni bányákban nem számítanak ritkaságnak az ilyen balesetek.

 A helyzetet rontja, hogy a bányászok és szakszervezeteik szerint sanyarúak a munkakörülmények és hiányosak a védőfelszerelések.

Az AP News szerint a veszélyes munkakörülmények és az alacsony bérek ellenére több száz bányász dolgozik Beludzsisztánban, ahol magasabb a munkanélküliség, mint az ország más részein. 

Tegnap Oroszországban omlott be egy bánya, több mint egy tucat bányász rekedt a föld alatt.