Öngyilkosságba hajszoltak egy férfit az ukránok a kárpátaljai toborzóirodában

Ukrán, Orosz, háború, Ukrajna, Oroszország, 2024.03.05.,
Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij
Vágólapra másolva!
Már a rendőrség is vizsgálatot indított annak az öngyilkossági kísérletnek a körülményei miatt, amelyet egy férfi követett el Huszt katonai toborzóirodájában Kárpátalján. 2022. február 24-e óta tilos elhagyniuk az országot a 18-60 év közötti férfiaknak.
Vágólapra másolva!

A rendőrség vizsgálatot indított annak az öngyilkossági kísérletnek a körülményei miatt, amelyet egy férfi követett el Huszt katonai toborzóirodájában Kárpátalján – számolt be a Mandiner a Kyiv Independentre hivatkozva. A sorozóhivatal sajtószolgálata azt állította, hogy a férfit március 13-án vették őrizetbe, amikor megpróbálta illegálisan átlépni a határt. A hivatalos közlemény szerint a határőrök bevitték őt a sorozási irodába, hogy ellenőrizzék a regisztrációs adatait. 

Ukrán, Orosz, háború, Ukrajna, Oroszország, 2024.03.05.,
Ukrán katonák rakéta sorozatvetõ-rendszerrel lövik az orosz állásokat a kelet-ukrajnai Bahmut környékén húzódó fronton 2024. március 5-én
Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij

Miután a férfi kiment a mosdóba, állítólag vágásokkal és véres kézzel találtak rá. 

Miután kórházba szállították, az orvosok megállapították: a férfi öngyilkosságot kísérelt meg. A férfi barátnője szerint viszont 

a férfit ukrán határőrök rabolták el egy nagyszőlősi szállodából, 

foglyul ejtették, a közeli határátkelőhöz szállították, és ott arra kényszerítették, hogy vallja azt: megpróbált átszökni. 

A barátnő állítja, a férfit összeverték a huszti parancsnokságon, méghozzá rendőrök jelenlétében.

A rendőrség tagadja, hogy a munkatársai jelen lettek volna a kínzás során, de nyomozást indítottak öngyilkosságba hajszolás gyanúja miatt. A parancsnokságon eközben belső vizsgálatot rendeltek el.

Mint ismert, a 18–60 év közötti ukrán állampolgár férfiaknak a 2022. február 24-e óta bevezetett hadiállapot miatt – néhány kivételtől eltekintve – tilos elhagyniuk az országot. 

 

Ukrajna, háború
Kiképzésen lévő ukrán katonák a donyecki régióban
Fotó: AFP/Anatolii Stepanov 

A lap szerint nem ez lenne az első eset, amikor a sorozást végző tisztek polgári személyekkel és hadkötelesekkel szemben követnek el súlyos visszaéléseket. Nemrég egy hadköteles férfi meghalt, miután napokig bent tartották a ternopili hadkiegészítő parancsnokságon. A hírek szerint a férfi epilepsziás volt, és zúzódásokkal a testén találták rá. Tavaly októberben a ternopili parancsnokság biztonsági osztályának vezetőjét kínzással vádolták meg, egy munkatársa ellen pedig civil személy illegális fogva tartásának gyanúja miatt indult nyomozás.