Nem támogatja az izraeli kormányfő az új hadkötelezettségi törvényjavaslatot

Yoav Gallant, YoavGallant, Joáv Galant, JoávGalant, védelmi miniszter, Izrael
Joáv Galant, Izrael védelmi minisztere
Fotó: AFP/Alberto Pizzoli
Vágólapra másolva!
Joáv Galant, izraeli védelmi miniszter vasárnap reggel bejelentette, nem támogatja a Benjámin Netanjahu megalkotta hadkötelezettségi törvénytervezetet, amit kedden terveznek elfogadni.
Vágólapra másolva!

Joáv Galant washingtoni útja előtt jelentette be, nem támogatja a Benjámin Netanjahu miniszterelnök megalkotta hadkötelezettségi törvénytervezetet, amely felemeli az ultraortodoxok behívásának korhatárát harmincöt éves korukig, és amelynek végrehajtása három év múlva kezdődne meg - számolt be róla az MTI.

Az izraeli kormány várhatóan kedden tárgyalja meg a tervezetet. 

A védelmi miniszter azonban csak olyan javaslatot támogatna, amely minden koalíciós tag támogatását megkapja, és tárcája nevében nem kíván konszenzus nélküli törvényjavaslatot benyújtani.

Joáv Galant felkérte a kormányfőt és Beni Ganz tárca nélküli minisztert, hogy a hátralévő időt használják ki és széles körű egyetértést hozzanak létre. Jelezte, hogy a kérdéses napon az Egyesült Államokban tartózkodik majd, onnan fog szavazni.

A kormánynak a jövő hét végéig kell benyújtania válaszát a legfelsőbb bírósághoz intézett, a közteherviselést és az állampolgári jogegyenlőséget szorgalmazó, az ultraortodoxok katonai behívását követelő beadványokra.

Újabb döntés nélkül április 1-től az izraeli hadsereg toborzóirodái kötelesek lesznek behívni sorkatonai szolgálatra az ultraortodoxokat is, ez a kérdés pedig robbanással fenyegeti a kormánykoalíciót, melyben részt vesznek az ultraortodox pártok.

Az ultraortodox pártok politikusainak és rabbijainak irányítása alatt álló, szigorúan vallásos közösség 1948 óta nem, illetve az utóbbi években csak részben vonul be az izraeli hadseregbe.

 A szefárd főrabbi nemrégiben kijelentette, hogy tömegesen elhagyják az országot, ha behívják őket.

Yoav Gallant, YoavGallant, Joáv Galant, JoávGalant, védelmi miniszter, Izrael
Joáv Galant, Izrael védelmi minisztere
Fotó: AFP/Alberto Pizzoli