Minden utas rémálma vált valóra egy repülőgépen

Fotó: Twitter
Vágólapra másolva!
A légiforgalmi irányítók kétségbeesetten próbálták őket felkelteni.
Vágólapra másolva!

Január 25-én az indonéz Batik Air egyik járatának két pilótája körülbelül 28 percig aludt miközben a gépen 153-an utaztak - írja a Sun.

A járat Indonézia Celebesz szigetéről indult az ország fővárosába, Jakartába, amikor a nemzeti légiközlekedés-biztonsági hivatal szerint bekövetkezett a katasztrófa.

A pilóták nem pihentek eleget a repülés előtti éjszaka, így a gép kapitánya a felszállás után engedélyt kért a másodpilótától, hogy aludjon egy kicsit. Ekkor ő átvette az irányítást, ám véletlenül ő is elaludt.

A 28 éves másodpilótának éppen egy hónaposak voltak a csecsemői, az előző éjjel többször felébredt a picik miatt. A 35 éves társa hozzá hasonlóan szintén nehéz éjszakán volt túl, hiszen indulás előtt mindössze két órát tudott aludni, hogy időben eljusson a repülőtérre.

Miután a jakartai légiforgalmi irányítóknál 12 perccel az utolsó rögzített beszélgetés óta sem jelentkeztek, ők megpróbálták felvenni a kapcsolatot a repülőgéppel, de nem jártak sikerrel.

 Végül közel fél órával később kelt fel a kapitány, ekkor pedig észlelte a bajt, a gép ugyanis nem a megfelelő repülési útvonalon haladt. 

Azonnal felkeltette a másodpilótát, felvette a kapcsolatot az irányítóközponttal, majd korrigálta az útvonalat, így biztonságosan tudtak landolni. Az eset során a gép, a személyzet és az utasok sem sérültek meg - írja a Tények.