Megmutatjuk, hogyan zajlik Moszkvában az orosz elnökválasztás

Fotó: Makszim Sipenkov
Vágólapra másolva!
Bár a szavazás három napig tart, láthatóan a legtöbben vasárnapra időzítették szavazatuk leadását. Ennek ellenére a Magyar Nemzet tudósítója által meglátogatott szavazóhelyiségekben nyugodtan zajlik a voksolás az orosz elnökválasztáson.
Vágólapra másolva!

A vasárnap bizonyult az orosz elnökválasztás „fő napjának” Moszkvában. Ezt tükrözi a készültség is, nagyobb erőkkel biztosítják a szavazóhelyiségeket, szigorúbban ellenőriznek, mint szombaton, a nagyobb táskákat, a folyadékot, az öngyújtókat nem engedik bevinni. 


Kilép a szavazófülkébõl a kutyájával egy nõ az orosz elnökválasztáson az orosz Távol-Keleten fekvõ Vlagyivosztokban 2024. március 17-én. A választást március 15-17. között rendezik Oroszországban. MTI/AP

Ezt leszámítva azonban a rendőröknek nincs sok dolguk.

A legkomolyabb „incidens”, amit tapasztaltunk, egy rövid áramkimaradás volt az egyik szavazóhelyiségben, de ezt hamar orvosolták.

Minden, a Magyar Nemzet helyszíni tudósítója által meglátogatott szavazóhelyiségben egyetértettek, hogy a vasárnap hozta a legnagyobb forgalmat. Akadt azonban olyan hely, ahol még így is csupán a regisztráltak harminc százalékára becsülték a tényleges szavazók számát.

De van még néhány óra hátra, a tényleges számokat csak este nyolc után fogjuk látni

 – mondja a lapnak az egyik tisztségviselő.

A Központi Választási Bizottság vezetője által kiadott tájékoztatás szerint a moszkvai idő szerint 15.45-ig országosan mért részvételi arány meghaladta a hetven százalékot.

Hiába vannak többen, mint tegnap, gördülékenyen zajlik a voksolás. Minden szavazóhelyiségben 15-20 tisztségviselő dolgozik, úgy alakították ki a termeket, hogy egyszerre legalább öt asztalnál tudják fogadni az érkezőket. Ha sokan jönnek egyszerre, némi várakozásra kényszerülnek az emberek, de amennyire láttuk, senki sem szorult ki az utcára a kellemetlenebbre forduló időben.

Feltűnően sokan érkeznek a családjaikkal. Az egyik hölgy elmondta lapunknak, hogy minden szavazáson részt vesz. „Fontos, hogy hallassuk a hangunkat” – tette hozzá.

Sorban állnak az emberek egy moszkvai szavazóhelyiség elõtt az orosz elnökválasztáson 2024. március 17-én. MTI/AP

Arra a kérdésre, hogy ki lehet az elnökválasztás győztese, kivétel nélkül minden általunk megkérdezett szavazó Vlagyimir Putyin jelenlegi elnököt említi, még az is, aki elmondása szerint nem rá szavazott.

A voksolás ma este helyi idő szerint nyolc órakor zárul. Ezután a szavazatokat megszámolják, majd továbbítják a területi választási bizottságnak – tájékoztatott az egyik tisztségviselő, aki már tizenkét éve dolgozik a szavazások lebonyolításában. A tegnap meglátogatott szavazóhelyiségekhez hasonlóan vasárnap is szinte mindenhol fele-fele arányra becsülték a választási bizottságok tagjai az elektronikus és a papír alapú szavazatok arányát. 

Akadt azonban egy, ahol egyértelműen az utóbbi bizonyult népszerűbbnek, a szavazók mintegy hetven százaléka papíron voksolt.