Meghalt a rettegett al-Káida terroristavezér

terrorizmus, terrorista, Jemen, Arab-félsziget
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Az Arab-félszigeten jelen lévő al-Káida (AQAP) szervezet vezetőjének haláláról tett bejelentést vasárnap - közölte SITE Intelligence Group.
Vágólapra másolva!

A dzsihadista szervezeteket online nyomon követő csoport szerint a terroristák nem ismertették Háled bin Umar Batarfi halálának okát.

Allah magához vette lelkét, miközben türelmesen várta jutalmát és szilárdan kiállt (...) és dzsihádot folytatott a nevében

 - idézte a SITE a terroristák közlését.

Batarfit 2020 elején nevezték ki az AQAP élére, miután az Egyesült Államok egy jemeni terrorelhárító műveletben megölte Kászim al-Rajmi korábbi vezetőt.

Batarfi egyike volt annak a 150 bebörtönzött terroristának, akiket az AQAP szabadított ki, amikor elfoglalták Mukalla kikötővárosát 2015-ben.

A SITE szerint az új vezér, Avláki legutóbb 2023 februárjában tűnt fel egy videón, amelyben a jemeni Abján és Sabva tartományok szunnita törzseit sürgette, hogy álljanak ellen a jemeni polgárháborúban részes Egyesült Arab Emírségek és a szeparatista Déli Átmeneti Tanács felszólításának, hogy csatlakozzanak az AQAP elleni harcukhoz.