Meghalt a karaoke feltalálója

negishi
karaoke
Vágólapra másolva!
Negisi Sigeicsi, a világ első kereskedelmi forgalomban kapható karaoke-gépének feltalálója 100 éves volt.
Vágólapra másolva!

A férfi egy esés következtében halt meg, Japánban, január 26-án, de halálhírét csak most hozták nyilvánosságra. Negisi a 40-es éveiben járt, amikor előállt egy tömeggyártású, pénzérmével működő karaoke-gép prototípusának ötletével, amelyet "Sparko Box" néven hozott forgalomba, miután egy kollégája kritizálta az éneklését - írta az nrp.org.

A gép 1967-es megjelenéséig a karaoke-szerű tevékenységekhez élő zenekarok vagy hangszeres felvételek által biztosított háttérsávokat használtak. 

A Sparko Box nyolcsávos kazettaszalagokat alkalmazott a kereskedelmi forgalomban kapható hangszeres felvételekből, a dalszövegeket pedig egy papírfüzetben adták meg.

 A vállalkozás veszteséges volt és Negisi végül 1975-ben beszüntette ezt a tevékenységét.  Szabadalmi jogot soha nem szerzett találmányára.

Bár ő volt az első, aki karaoke-gépet készített, sokan a karaoke feltalálását Daisuke Inoue éjszakai klubzenésznek tulajdonítják, aki 1971-ben önállóan találta fel saját karaoke-gépét. Inoue hozzájárulása az volt, hogy a popdalok háttérsávjaiból olyan billentyűs változatok készültek, amelyek különböző amatőr énekeseknek is megfelelnek. Az 1960-as évek végén és az 1970-es évek elején további három japán feltaláló készített karaoke-gép változatokat.