Már Ferenc pápát is kiátkoznák az ukránok, mert a békéről beszélt

Az egyházfő a nem páncélozott terepjárón állva üdvözölte az őt éltető embereket, és elődeinél hosszabb kört tett a téren
Az egyházfő a nem páncélozott terepjárón állva üdvözölte az őt éltető embereket, és elődeinél hosszabb kört tett a téren
Vágólapra másolva!
Ferenc pápa egy interjúban Ukrajnát a tárgyalásokra szólította fel, és a fehér zászló erejéről beszélt. A megnyilatkozás erőteljes hullámokat vetett, az ukránok gyakorlatilag szétszedték a szentatyát a békepárti szavai miatt. Az orosz külügyi szóvivő szerint Ferenc szavai igazából a Nyugatnak szóltak.
Vágólapra másolva!

Ferenc pápa egy korábbi interjúban kijelentette: Ukrajnának elég bátornak kell lennie a "fehér zászlóhoz", és tárgyalnia kellene a két évvel ezelőtt Moszkva által indított teljeskörű inváziót követő, tízezrek életét követelő háború lezárásáról. A Ferenc pápával készített interjút a múlt hónapban vette fel az RSI svájci televízió, jóval korábban Recep Tayyip Erdogan török elnök múlt pénteki ajánlatánál, amely szerint hajlandó vendégül látni egy ukrán-orosz csúcstalálkozót, amelyen a háború lezárásáról tárgyalnának.

FERENC pápa Vatikánváros, 2023. december 24.
Ferenc pápa misét pontifikál karácsony szentestéjén a vatikáni Szent Péter-bazilikában 2023. december 24-én.
MTI/AP/Gregorio Borgia
Fernc pápa a békéről beszélt Ukrajnában, de szavai nagyon kiverték a biztosítékot
Fotó: MTI/AP/Gregorio Borgia 

A katolikus egyházfőt az interjúban arról kérdezték, mi az álláspontja arról a vitáról, amelyben az egyik fél szerint Ukrajnának fel kellene adnia azokat a területeket, amelyeket nem tudott visszafoglalni, a másik szerint viszont ez az erősebb fél lépéseit legitimálná. 

A pápa a "fehér zászló" kifejezést használta válaszában.

"Bizonyos értelmezés szerint ez (utóbbi) igaz" - mondta a pápa a március 20-án adásba kerülő interjúban, amelynek az átirata és egy részleges videófelvétel szombaton került a Reuters brit hírügynökség birtokába. "Úgy gondolom azonban, hogy az az erősebb, aki átlátja a helyzetet, a népre gondol, él benne a fehér zászló bátorsága és tárgyal" - jelentette ki a pápa, aki szerint a tárgyalásokat a nagyhatalmak segítségével kell lefolytatni. "A +tárgyalni+ szó bátor szó. Amikor látjuk, hogy vereséget szenvedünk, a dolgok nem mennek jól, bátornak kell lenni tárgyalni" - mondta Ferenc pápa.

Nagyon kiborultak az ukránok
Ezt követően visszautasította Ukrajna vatikánvárosi nagykövetsége Ferenc pápa Kijevnek szánt javaslatát a béketárgyalásokról, kiemelve: a második világháborúban sem ajánlgattak béketárgyalásokat Hitlerrel.  

A következetesség nagyon fontos. Amikor harmadik világháborúról beszélünk, amely éppen most zajlik, tanulnunk kell a második világháborúból

- áll a diplomáciai képviselet közösségi médiában közzétett üzenetében, melyben aláhúzzák: "ha véget akarunk vetni a háborúnak, mindent meg kell tenni azért, hogy levágjuk a sárkányt!". "Ami a fehér zászlót illeti, ezt a vatikáni stratégiát a XX. század első felének történelméből ismerjük. Arra kérem Önöket, hogy ne ismételjék meg a történelmi hibákat, és következetesen támogassák Ukrajnát és népét az életben maradásért vívott tisztességes harcában. A mi zászlónk kék-sárga. Alatta élünk, halunk és diadalmaskodunk. Más zászlót nem emelünk fel" - szögezte le vasárnap az X-en Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.

ZELENSZKIJ, Volodimir Toronto, 2023. szeptember 23.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy üzleti találkozó résztvevőihez beszél Torontóban 2023. szeptember 22-én.
MTI/AP/The Canadian Press/Spencer Colby
Zelenszkij is nagyon kiborult a pápa szavain
Fotó: MTI/AP/The Canadian Press/Spencer Colby 

A „fehér zászló” kifejezésre ráakaszkodva Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is megszólalt és megmagyarázta, mi az az egyház. Videóüzenetében nem hivatkozott konkrétan a pápára, de a fronton szolgáló ukrán lelkészek munkáját méltatva, vagyis közvetve így üzent: „A fronton vannak, védik az életet és az emberiséget, imával, beszélgetéssel és tettekkel támogatnak. 

Ez az egyház. Együtt van az emberekkel, nem pedig két és fél ezer kilométerre. Nem próbál meg közvetíteni valaki között, aki élni akar, és valaki között, aki el akar pusztítani.”

A Vatikán szóvivője később, a biztonság kedvéért újra elmagyarázta Ferenc pápa szavait, hogy véletlenül se lehessen félreérteni: elismételte, hogy az egyházfő a harcok tárgyalásos úton történő leállításáról beszélt, nem pedig feltétel nélküli megadásról.

Zaharova: A pápa a Nyugathoz fordult

Ferenc pápa az ukrajnai békés rendezésről szólva a Nyugathoz fordult, amely Ukrajnát eszközként használja fel céljai eléréséhez - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő az ANSA olasz hírügynökségnek nyilatkozva. "Én ezt így látom: a pápa arra kéri a Nyugatot, hogy adja fel ambícióit és lássa be a hibáját" - mondta Zaharova a TASZSZ által ismertetett nyilatkozatban. Rámutatott, hogy Oroszország soha nem blokkolta a tárgyalásokat Ukrajnával. Véleménye szerint 

Ferenc pápa nem Kijevhez, hanem a Nyugathoz fordult a tárgyalások megkezdésére való felhívással.