Macron egyre közelebb rángatja Németországot a világháborúhoz, a német oktatási miniszter már a gyerekek háborús felkészítését követeli

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2024.03.15.
Fotó: Anadolu via AFP
Vágólapra másolva!
Emmanuel Macron francia elnök háborús pszichózisa nem csökken. Egész Európát a harmadik világháború felé sodorja. A német oktatási miniszternő, Bettina Stark-Watzinger már a német diákokat akarja felkészíteni a háborúra.
Vágólapra másolva!

Olaf Scholz német kancellár, Emmanual Macron francia elnök és Donald Tusk lengyel miniszterelnök a berlini kancellári hivatalban a lengyel–francia–német együttműködési csoport, az úgynevezett weimari háromszög vezetőinek csúcstalálkozóján ült össze pénteken, hogy megbeszéljék az elmúlt pár hetet. Ugyanis, a francia elnök úgy tűnik, hogy mindenáron eszkalálni szeretné az orosz-ukrán háborút. Csütörtöki televíziós interjújában voltaképpen már az atomháborút sem zárta ki.

TUSK, Donald; MACRON, Emmanuel; SCHOLZ, Olaf
Emmanual Macron francia elnök, Olaf Scholz német kancellár, és Donald Tusk lengyel miniszterelnök 
Fotó: Hannibal Hanschke / MTI/EPA/

Macron terve: meggyőzni Scholzot

Olaf Scholz annak még úgy-ahogy ellenáll, hogy Taurus rakétákkal lássa el Ukrajnát, ám nem tudni, hogy a francia elnök mikor tudja rábeszélni a kancellárt arra, hogy olyan fegyvert küldjön Ukrajnába, amellyel Oroszországba is könnyen átlőhetnek, kirobbantva ezzel a harmadik világháborút. Macron minden jel szerint erőteljesen győzködi a német vezetőt, hogy tegyék meg ezt a lépést, amiről sokan és sokszor elmondták, hogy egyértelmű hadüzenet lenne az oroszoknak.

Ezzel kapcsolatban az ukrán Olekszandr Merezsko, a Verhovna Rada külpolitikai bizottságának vezetője a Liga.net-nek elmondta, hogy Nehéz megmondani, hogy Macronnak sikerül-e meggyőznie a német kancellárt a Taurus szállításának szükségességéről. Van rá esély, és szeretném hinni, hogy sikerülni fog neki – mondta Merezsko. 

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2024.03.15.
Fotó: Anadolu via AFP / Anadolu via AFP/2024 Anadolu

Új koalíció, de nem a békéért

Scholz a megbeszélés után arról beszélt, hogy a vezetők megállapodtak abban, hogy lőszert vásárolnak Ukrajnának a globális piacon, felpörgetik a termelést, és a befagyasztott orosz eszközökből származó nyereséget védelmi felszerelések finanszírozására használják fel a jövőben – ez elmozdul Berlin korábbi álláspontjához képest, de továbbra sem világos, hogy ez hogyan fog működni a jövőben – írja a Politico

 

Már Tusk is Macron háborúpárti nótáját fújja

A pénteki találkozó óta már nem csak Emmanuel Macron, hanem Donald Tusk lengyel kormányfői is minden alkalmat megragad, hogy a béke helyett a háború folytatását szorgalmazza.

scholz, macron, tusk
Fotó: Fotó: Halil Sagirkaya/ANADOLU/Anadolu az AFP-n keresztül)

„Nézzen Odesszára, Johnson házelnök. Hány érv kell még a döntéshez?” – írta Donald Tusk az X közösségi oldalán szombaton. A lengyel miniszterelnök arra utalt, hogy a háború folytatásához szükséges amerikai támogatást azonnal el kell fogadni Washingtonban, amit jelenleg a kongresszus republikánusai blokkolnak.

 

A német miniszterek készségesen háborúpártiak

 

patriot, rakéta
Fotó: AFP

A Der Spiegel írt arról, hogy Annalena Baerbock német külügyminiszter megpróbálja megváltoztatni Olaf Scholz kancellár véleményét, és rábírni arra, hogy Németország elküldje a nagy hatótávolságú Taurus rakétákat Ukrajnába. Az egyik lehetőség az, hogy Németország elküldi a rakétákat a briteknek, akik elszállítják azokat Ukrajnába.  A szélsőliberális oktatási miniszternő, Bettina Stark-Watzinger pedig egyenesen a diákok háborús felkészítését javasolja a DW szerint.

Megszólaltak a finnek is. Szerintük a nyugati országoknak, köztük az Egyesült Államoknak sem kellene teljesen elleneznie azt az elképzelést, hogy csapatokat küldjenek Ukrajnába, ha ott romlanak a körülmények – mondta Elina Valtonen finn külügyminiszter.

 

A NATO is a harmadik világháborúra készül?

Mindeközben hatalma több mint 90 ezer katonával tart hadgyakorlatot a NATO Stadfast Defenders néven, amiben egy Oroszország elleni háborúra gyakorolnak. Ez egyet jelentene a harmadik világháborúval.

PRINCE
A brit védelmi minisztérium által 2024. március 14-én készített képen a Prince of Wales repülőgép-hordozó tizenöt hajóból álló flottát vezet a Nordic Response fedőnevű NATO-hadgyakorlaton Észak-Európában. A manővereket a Steadfast Defender-24 NATO-hadgyakorlat keretében tartják.
Fotó: MTI/AP/Brit védelmi minisztérium/Belinda Alker

Hosszú út vezetett odáig, hogy Európa és az Egyesült Államok fokozatosan jutott el onnan, hogy felszólították Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy hagyja abba a háborút és vonuljon ki Ukrajnából, egészen odáig, hogy egyre több pénzt és fegyvert adjon az ukránoknak, végül nemsokára katonák is érkezhetnek a frontra, ha teljesül Emmanuel Macron terve. Aminek minden bizonnyal az amerikai baloldal, a Biden-féle demokraták természetesen örülnének. Sőt, minden bizonnyal Macron nem tőlük függetlenül mond egyre agresszívebb háborúpárti mondatokat.