Ma van a szuperkedd

TRUMP, Donald Atkinson, 2024. január 17.
A Republikánus Párt elnökjelöltségéért küzdő Donald Trump volt amerikai elnök a New Hampshire állambeli Atkinsonban tartott előválasztási kampánygyűlésén 2024. január 16-án. Előző nap Trump megnyerte az iowai elővá
Donald Trump megállíthatatlanul robog az elnökség felé
Vágólapra másolva!
Több mint egy tucat államban tartanak előválasztást az úgynevezett szuperkedden az Egyesült Államokban.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok 15 államában és egy szövetségi államként el nem ismert csendes-óceáni területen tartanak kedden előválasztásokat, amelyeken az elnökjelöltek személyéről dönt több millió pártokhoz regisztrált szavazó. A szuperkedd néven ismert előválasztási napon a nyugati parttól a keleti partig az ország szinte minden vidékén tartanak szavazást.
 

A regisztrált republikánus és demokrata szavazók Kaliforniában, Texasban, Oklahomában, Utah és Colorado államokban, Arkansasban és Minnesotában voksolnak. Az ország déli államai közül Alabamában és Tennesseeben, a keleti parton Virginia és Észak-Karolina államokban, valamint az ország Új-Angliaként emlegetett északkeleti részében Vermont, Maine és Massachusetts államokban voksolnak. A republikánusok kedden Alaszkában is élhetnek az elnökjelölés jogával. Az Egyesült Államokhoz tartozó Amerikai Szamoán ezen a napon a regisztrált demokrata szavazók voksolhatnak elnökjelöltjükre.

 

Az elmúlt öt napban nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatások alapján 

a republikánus előválasztási versenyben országos szinten Donald Trump előnye behozhatatlannak látszik.

Szombaton a New York Times napilap megrendelésére készült felmérés azt mutatta, hogy a volt elnököt a republikánus szavazók 76, míg Nikki Haley korábbi dél-karolinai kormányzót 21 százalék támogatja. Egy nappal korábban a Forbes is kiadta legfrissebb kutatásának eredményét, ami szerint Donald Trump mögött 79, míg Nikki Haley mögött 12 százaléknyian állnak.
Szorosabb versenyt ígér a Virginia állambeli előválasztás kedden, ahol Donald Trump előnye mérsékeltebb, 51 százalékra számíthat, míg ellenfele 43 százalékra egy múlt pénteken megjelent közvélemény-kutatás alapján. Az ország meghatározó államában, az összességében demokrata többségű Kaliforniában, a republikánus elnökjelöltek versenyében a felmérések Donald Trump országos átlaghoz közeli előnyét mutatják.
 

A demokrata párton belül a hivatalban lévő elnök újraindulása miatt a szokásjog alapján vele szemben nem indulnak esélyes kihívók, így Joe Biden támogatottsága elsöprő az előválasztási folyamatban. A New York Times által megrendelt felmérés szerint 

a demokrata szavazók 79 százaléka áll az elnök mögött,

 míg Dean Phillips kongresszusi képviselőt 10 százalék támogatja.
   

A republikánus versenyben a hétfői összegzés szerint Donald Trump az elnökjelöltség véglegesítése szempontjából fontos delegálti szavazatok közül 244-gyel rendelkezett már, míg Nikki Haley azután, hogy vasárnap a fővárosban, Washington DC-ben győzni tudott, 43-mal. A republikánusok az előválasztások során összesen 2149 delegálti szavazatot osztanak ki, vagyis a többséghez 1215 voks megszerzésére van szükség. A szuperkedden 874 ilyen szavazat sorsa dől el. Szakértők szerint amennyiben Donald Trump ezek többségét megszerzi, akkor politikai értelemben már biztosra vehető a jelöltsége, akkor is, ha Nikki Haley-nek matematikai esélye maradt még az eredmény megfordítására.

Donald Trump és kampánycsapata azt a célt tűzte ki, hogy március közepére eldöntse a versenyt,

 és megszerezze a több mint 1215 delegálti szavazatot. 

A Republikánus Párt július közepén Milwaukee-ban tartja az elnökjelölő konvenciót, a Demokrata Párt augusztus közepén Chicagóban, és ekkor válik véglegessé, hogy a két párt kit indít a november 5-i elnökválasztáson.