Ma kezdődik az orosz elnökválasztás, és a szakértő szerint elsöprő győzelmet fog aratni Putyin

Vlagyimir Putyin, VlagyimirPutyin, Oroszország elnöke, portré, 2024
Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Gavriil Grigorov
Vágólapra másolva!
Putyin az összes komoly ellenfelét kizárta a választási küzdelemből, így az, hogy győz, nem kétséges. Óriási győzelmet fog aratni a most hétvégén esedékes orosz elnökválasztáson – mondta el Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az Origónak a ma kezdődő orosz elnökválasztással kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az Origónak adott interjúban kifejtette, hogy Putyinnak jelenleg van egy fő tanácsadója, Alekszandr Dugin, akinek a véleménye az, hogy a világban van egy szláv ideológia, ahol a természetes szövetségeseik a törökök és mások, és van egy nyugati. Az orosz ideológia nemzeti, a nyugati nemzetek feletti, és ezért a két ideológia élet-halál harcot vív egymással. A szakértő szerint mivel 

Putyin az összes komoly ellenfelét kizárta a választási küzdelemből, így az, hogy győz, nem kétséges. Óriási győzelmet fog aratni a most hétvégén esedékes orosz választáson.

Mit kell tudni az elnökválasztásról?

Oroszországban március 15-17. között elnökválasztást tartanak. Az 1993. december 12-én elfogadott alkotmány értelmében 

az Oroszországi Föderáció szövetségi köztársaság, amelynek élén a közvetlenül, hat évre választott és egyszer újraválasztható, rendkívül erős jogkörökkel rendelkező köztársasági elnök áll. 

A tisztséget 2012. május 7. óta a 2018. március 18-án újjáválasztott Vlagyimir Putyin tölti be (Putyin 2000 és 2008 között már államfő, 2008 és 2012 között Dmitrij Medvegyev elnök mellett kormányfő volt.) A kormányt 2020. január 16. óta Mihail Misusztyin vezeti. 

Egy 2020-as alkotmánymódosítás újabb két ciklust engedélyezett a hivatalban lévő elnök számára, így Putyin akár 2036-ig államfő maradhat.

Vlagyimir Putyin, VlagyimirPutyin, Oroszország elnöke, portré, 2024
Fotó: AFP/Sergei Savostyanov

A törvényhozó hatalom letéteményese a kétkamarás Szövetségi Gyűlés. A felsőházba, a 170 tagú Szövetségi Tanácsba minden szövetségi területi egység törvényhozása és végrehajtó testülete 2-2 tagot delegál négy évre. Az alsóház, az Állami Duma 450 tagját közvetlenül, öt évre választják. A legutóbbi, 2021. szeptember 19-i parlamenti választásokon a kormányzó Egységes Oroszország párt alkotmányozó többséghez jutott, 324 képviselői helyet szerezve a 450 fős parlamentben. Az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja 57, a baloldali-populista Igazságos Oroszország Patrióták Az Igazságért párt 27, a jobboldali populista Liberális Demokrata Párt 21, az Új Emberek párt 13, a Növekedés Pártja, a Polgári Platform és a Haza párt 1-1 mandátumot szerzett, és bejutott öt független képviselő is.

A legutóbbi, 2018. március 18-i elnökválasztást a hivatalban lévő Vlagyimir Putyin a hivatalos végeredmény szerint a voksok 76,69 százalékával nyerte meg, 67,49 százalékos részvétel mellett. 

Kik a jelöltek?

A mostani elnökválasztáson a Központi Választási Bizottság a függetlenként induló Putyin mellett három jelölt Nyikolaj Haritonov (az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja), Vlagyiszlav Davankov (Új Emberek) és Leonyid Szluckij (Oroszország Liberális Demokrata Pártja) indulását hagyta jóvá. A Kreml által "különleges katonai hadműveletnek" nevezett ukrajnai háborút bíráló ellenzéki Borisz Nagyezsgyin, a parlamenten kívüli Polgári Kezdeményezés párt jelöltje nyilvántartásba vételét a megfelelő számú hiteles támogató aláírás hiányára hivatkozva elutasították.

Az Origo tudósít az eseményről, kövesse velünk élőben!
KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK