Liszt Ferencről elnevezett majmot is próbáltak csempészni Thaiföldön

Vágólapra másolva!
A bangkoki repülőtéren a vámhatóság több tucat ritka és védett állatfajt talált hat indiai utas poggyászában - közölte a thaiföldi vámhatóság.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo is beszámolt róla, a thaiföldi vámtisztviselők letartóztattak hat indiai állampolgárt, akik megpróbáltak kicsempészni a királyságból egy vörös pandát és 86 másik állatot. A csempészett állatok között volt vörös panda (macskamedve), két súlyosan veszélyeztetett gyapjasfejű tamarin, vagy más néven 

a Liszt Ferencről elnevezett Liszt-majmocska és egy medvekuszkusz is, amely csak az indonéziai Celebesz (Szulavézi) szigetén honos. 

Liszt-majmocska, avagy a gyapjasfejű tamarin - Fotó: JOAQUIN SARMIENTO / AFP)

Továbbá, kígyók, gyíkok, 15 egzotikus madár, köztük paradicsommadarak és egy nagy Sándor-papagáj is.

Az állatokat a poggyász átvizsgálása során találták meg, és a thaiföldi fővárosból Mumbaiba szállították volna őket - jelentette a bangkoki vámhatóságra hivatkozva a helyi sajtó.

Egyes példányokat bőröndökbe rejtett fonott kosarakban találtak meg, míg a többi állatot, köztük 

majmokat és egy papagájokat légzőnyílásokkal ellátott műanyag tárolókban.

A vámosok értesítették a thaiföldi természet- és állatvédelmi hatóságot. Az indiai gyanúsítottakat, köztük egy nőt vadcsempészet, az állategészségügyi törvények, valamint a vámszabályok megsértése miatt letartóztattak.

Hiába a szigorú büntetés, még mindig sokan próbálkoznak

Januárban egy brazil nőt tartóztattak le a kolumbiai Bogota repülőterén, mert 130 darab nyílméregbékát próbált kicsempészni az országból.

A múlt hónapban egy New York-i férfi a nadrágjába rejtve csempészett pitonokat. A férfit három burmai pitonnal a nadrágjában kapták el az amerikai-kanadai határon.