Kiszivárgott az amerikai haditerv, az atomháborúról is szó van benne

Taurus rakéta
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Az amerikai média arról számol be, hogy az Egyesült Államok egy cselekvési tervet dolgozott ki arra az esetre, ha Vlagyimir Putyin orosz elnök bevetné a nukleáris arzenált Ukrajnában – számol be minderről a Meduza.
Vágólapra másolva!

Egy március 12-én megjelenő amerikai könyvben magas rangú amerikai tisztviselők nyomán arról értekeznek, hogy az amerikai hatóságok már 2022-ben elkezdtek felkészülni egy esetleges ukrán területen végrehajtott orosz atomcsapásra és az erre adott válaszlépésre – írja az orosz ellenzéki Meduza

Mint írja a lap, a taktikai nukleáris fegyverek bevetésének lehetősége különös módon aggasztja a Fehér házat. A lap felidézi, hogy már 2022 novemberében az amerikai médiában arról számoltak be, hogy orosz tábornokok megvitatták az ilyen jellegű fegyverek alkalmazásának lehetőségét.

A Nemzetbiztonsági Tanács 2022 nyár végétől őszig többször ülésezett, hogy tervet dolgozzon ki arra vonatkozóan, mi a teendő, ha Oroszország nukleáris támadást rendelne el vagy indítana Ukrajna ellen, hogy megértse, hogyan reagálna, előzné meg vagy akadályozná meg az Egyesült Államok egy nukleáris csapást – mondta az egyik forrás.

A Biden-kormány attól tartott, hogy Herszon elvesztése közepette Oroszország nukleáris csapást mérhet Ukrajnára. Washington attól tartott, hogy ez a helyzet „potenciális kiváltó okká” válhat, mivel Putyin sajátjának tekintette az orosz csapatok által megszállt, majd elhagyott Herszon régió területeit. Az egyik értékelés szerint Oroszország a taktikai nukleáris fegyverek alkalmazását elrettentő eszközként tekintheti. 

Ugyanebben az időben az oroszok egy "ukrán piszkos bombaáról" beszéltek, amelyről az amerikai tisztviselők úgy vélték, hogy egy orosz nukleáris támadás fedezete lehetett.

2022 októberében Szergej Sojgu védelmi miniszter egy sor felhívást intézett az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország és Törökország védelmi tisztviselőihez, mondván nekik, hogy a Kreml „aggodalmát fejezi ki Kijev által egy piszkos bombát használó provokációk miatt”. Az Egyesült Államok elutasította ezeket az orosz kijelentéseket, de óvakodott a mögöttes motivációtól.

Az orosz nyilvános jelentések arról, hogy Ukrajna bevethet egy piszkos bombát, teljesen váratlanok voltak, és láttuk, hogy nincs valóságalapjuk" -  Különösen aggasztó, hogy az orosz hatóságok a kijelentéseket "akár ürügyként használhatják, hogy valami őrültséget csináljanak, vagy fedezzék fel valamit, amit maguk akartak

– mondta egy újságírónak az amerikai elnöki adminisztráció egyik magas rangú tisztviselője.

2022 végén a nyugati titkosszolgálatok olyan információkat kaptak, hogy az orosz hatóságok atomcsapásról tárgyalnak. Az Egyesült Államoknak azonban nem volt olyan hírszerzési információja, amely arra utalt volna, hogy Oroszország megpróbálta mozgósítani nukleáris erőit. 

Az amerikai tisztségviselők nem tudták, hogy Oroszország mozgat-e taktikai nukleáris fegyvereket, amelyek a stratégiai fegyverekkel ellentétben elég kicsik ahhoz, hogy nyugodtan elhelyezhetőek legyenek az Ukrajnában már telepített fegyverek között.

Az amerikai hatóságok figyelmeztették Oroszországot egy ilyen csapás következményeiről, és szorosan együttműködtek szövetségeseikkel, közös cselekvési terveket dolgozva ki. Emellett az Egyesült Államok megpróbálta Kína és India segítségét kérni, hogy lebeszélje Oroszországot az atomcsapásról. Az amerikai tisztviselők szerint, mindez segített megelőzni a válságot.  Egyesült Államok és szövetségesei továbbra is figyelemmel kísérik a helyzetet – írja a lap.