Kiderült: Oroszország nagyszabású háborúra készül a NATO-val

Vágólapra másolva!
Egyes gazdasági és katonai mutatók arra utalnak, hogy Oroszország nagyszabású háborúra készülhet a NATO-val, "valószínűleg rövidebb időn belül, mint amit egyes nyugati elemzők kezdetben feltételeztek" - írta az Institute for the Study of War (ISW).
Vágólapra másolva!

Az ISW értékelése szerint az, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök hangsúlyt fektet Oroszország gazdasági és katonai képességeinek növelésére, arra utal, hogy Oroszország "egy elhúzódó ukrajnai háborún" túli konfliktusra készül.

Putyin 2024-es orosz elnökválasztáson aratott győzelmét követően az orosz vezető találkozott az orosz Állami Duma, Oroszország alsóházának pártfrakcióvezetőivel, hogy hangsúlyozza Oroszország prioritásait a gazdaság növekedése terén.

Putyin kiemelte az "új elit" kinevelésének szükségességét, amely "a fronton fog megérni", szemben az orosz oligarchák támogatásával, akik a Szovjetunió bukása után a privatizáció és a korrupció révén "megtömték a zsebüket" a vagyon felhalmozásával. 

Az ISW szerint Putyin az orosz politikai elitnek adott megbízatás felvázolásával valószínűleg arra törekszik, hogy "a megnövekedett állami kiadásokkal stabilizálja Oroszország hosszú távú pénzügyi helyzetét". Az, hogy Putyin hajlandó kockáztatni az őt támogató gazdag erős emberekkel való kapcsolatait, kiterjedtebb katonai ambíciókra utal.

Annak ellenére , hogy egyes orosz oligarchák ellenezték Oroszország teljes körű invázióját, a háborús gazdaságra való átállás a hírek szerint idén 2,6 százalékkal növelte Oroszország bruttó hazai termékét (GDP), 2023-ban pedig 3,6 százalékkal.

Az ISW azt is értékelte, hogy

Oroszország katonai képességeinek bővítése, valamint a katonai szerkezetátalakítás azt jelzi, hogy Oroszország felkészül egy közvetlen konfliktusra a NATO-val.

Az ISW nem adott határidőt arra vonatkozóan, hogy szerintük mikor alakulhat ki a konfliktus, de Oroszország felkészülésének ütemezése nagymértékben függ "azoktól a pénzügyi forrásoktól, amelyeket Putyin hajlandó a katonai erőfeszítések ellen fordítani".

Putyin 2023. december 17-én tagadta, hogy bármilyen NATO-tagállamot támadna. Ezek a tagadások ellentétesek fokozódó nukleáris retorikájával.

Számos nyugati vezető figyelmeztetett arra a hosszú távú fenyegetésre, amelyet Oroszország terjeszkedése jelent a NATO-országokra. Andrzej Duda lengyel elnök március 19-én kijelentette, hogy Oroszország már 2026-ban vagy 2027-ben megtámadhatja a NATO-t. A lengyel nemzetbiztonsági hivatal korábban úgy becsülte, hogy Oroszország kevesebb mint 36 hónapon belül megtámadhatja a NATO-t.

A lengyel értékelések összhangban vannak Troels Lund Poulsen dán védelmi miniszter értékeléseivel, aki február 9-én úgy becsülte , hogy Oroszország három-öt éven belül megtámadhatja a NATO-t.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár arra figyelmeztetett, hogy a NATO-nak fel kell készülnie egy Oroszországgal szembeni konfrontációra, "amely évtizedekig tarthat".

Egy NATO-állam elleni fegyveres támadás kiváltja a Szövetség 5. cikkelyét, amely megköveteli a szövetségesektől, hogy az egyik tag elleni támadást a kollektíva elleni támadásnak tekintsék, és tegyenek szükségessé bármilyen katonai segítséget - írja a The Kyiv Independent.