Izlandon a pusztító vulkánkitörés miatt szükségállapotot rendeltek el - fotók

Vágólapra másolva!
Újabb vulkánkitörés történt Izlandon, ami már a negyedik eset december óta. Pánikra adhat okot, ha a lávafolyam eléri a tengert. Sok helyi elmenekült és nem is tervez visszatérni otthonába.
Vágólapra másolva!

Szükségállapotot hirdettek Izland déli részén, miután a Reykjanes-félszigeten újabb vulkánkitörés történt - december óta ez már a negyedik eset - írja a BBC. A vulkánkitörés szombaton, helyi idő szerint 20:23-kor kezdődött, Grindaviktól északra - közölte az ország meteorológiai hivatala. Ahogy az Origo is beszámolt róla, januárban a láva betört a városba.

Az erőteljes és gyors lávafolyam szombaton hatalmas káoszt okozott - de vasárnap reggel óta "lassú és egyenletes" áramlás tapasztalható

 - közölte az izlandi meteorológiai hivatal (IMO).

Grindavikot evakuálták a hatóságok.

A láva elérte a Grindavikot körülvevő gátat, ami miatt a várost evakuálták a hatóságok. A láva 200 méterre van a régiót ellátó vízvezetéktől. A vízvezeték közel van a Svartsengi geotermikus erőműhöz, ami meleg vízzel látja el a Reykjanes-félsziget nagy részét. 

A norvég meteorológiai ügynökség osztályvezetője szerint "veszélyes" következményekkel járhat, ha a láva dél felé haladva eléri a tengert.

Ha a lúgos láva tengervízzel érintkezik, klórgőz keletkezhet és kisebb robbanások történhetnek, ha a láva a tengervízzel való kölcsönhatás során instabillá válik.

A tudósok úgy vélik, hogy a területen egy aktív vulkáni időszak kezdődött ami akár évszázadokig is eltarthat.

Az izlandi polgári védelem igazgatója, Vídir Reynisson elmondta, hogy mindent megtettek, amit csak lehetett a kitörés előtt és leginkább a helyi infrastruktúra miatt aggódnak. Hozzátette, hogy a gátak közelében összegyűlő lávatócsák szintén aggodalomra adnak okot. Az igazgató elmondta, hogy számítanak arra, hogy a Grindavikba vezető összes utat le kell majd zárni.

Magnus Tumi Gudmundsson geofizikus elmondta, hogy az utóbbi néhány hónap kitörései közül a szombati kitörés volt az eddigi legerősebb.

Jelenleg két lávafolyam halad nyugat és dél felé. A geofizikus szerint lehetséges, hogy a láva a tengerbe ömlik, de ez nem biztos, hogy megtörténik, ha a vulkáni aktivitás enyhül.

Az utóbbi néhány hónap kitörései közül a szombati kitörés volt az eddigi legerősebb.

Ez a lávafolyam jelentősen szélesebb, mint februárban, és számos védőgátat építettek a területen - mondta az Északi Vulkanológiai Központ vezetője, Rikke Pedersen. Pedersen elmondta, hogy a szombati kitörés idején 500-600 ember tartózkodott az érintett területen. A város 4000 lakosa egy hónapja térhetett vissza otthonába, miután egy januári kitörés után lávafolyam tört be a városba, és három házat elpusztított.

Az erőteljes és gyors lávafolyam szombaton hatalmas káoszt okozott.

Lara Omarsdottir izlandi újságíró elmondta, hogy a Grindavikban élők többsége már elment. Arra a kérdésre, hogy az emberek el fognak-e költözni Grindavikból, azt válaszolta, hogy eddig a helyiek körülbelül 30 százaléka döntött úgy, hogy eladja ingatlanját és máshová költözik.

A mostani kitörés a hetedik eset 2021 óta, és a tudósok úgy vélik, hogy a területen egy aktív vulkáni időszak kezdődött ami évtizedekig vagy akár évszázadokig is eltarthat.