Hiperszonikus rakétahajtóművet tesztelt Észak-Korea

Vágólapra másolva!
Észak-Korea sikeres kísérletet hajtott végre szilárd üzemanyaggal működő, új fejlesztésű hiperszonikus rakétahajtóművével - tájékoztatott a helyi állami hírügynökség szerdán.
Vágólapra másolva!

A helyi állami hírügynökség, a KCNA szerdán arról tájékoztatott, hogy Észak-Korea sikeres kísérletet hajtott végre szilárd üzemanyaggal működő, új fejlesztésű hiperszonikus rakétahajtóművével - számolt be róla az MTI.

A hiperszonikus rakéták a beszámoló szerint a hangsebesség ötszörösével haladnak, és kiszámíthatatlan repülési útvonalakon is könnyen irányíthatóak, ennek következtében alacsonyabb magasságon is tudnak repülni.

 Egy ilyen rakéta pár perc alatt képes lenne megtenni az észak-koreai Phenjan és a dél-koreai Szöul közötti majdnem kétszáz kilométeres távolságot.

Úgy fogalmaztak, Phenjan már teljes ütemtervet készített az új hiperszonikus fegyverrendszer fejlesztésének kivitelezéséről.

KIM, Dzsongun, Észak-Korea, lõgyakorlat,
A KCNA észak-koreai állami hírügynökség képén Kim Dzsongün elsõszámú észak-koreai vezetõ, a Koreai Munkapárt fõtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság elsõ elnöke szupernagy rakéta-sorozatvetõk éles lõgyakorlatán Észak-Koreában 2024. március 18-án. MTI/AP/KCNA/KNS
 

Az ország még január 14-én tesztkilövést hajtott végre egy szilárd üzemanyaggal működő, hiperszonikus fegyverrel ellátott, közepes hatótávolságú ballisztikus rakétával. 

A dél-koreai vezérkar állítása szerint mostani kísérletük célja az előzetesen tesztelt rendszer teljesítményének továbbfejlesztése volt.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője a Yonhap dél-koreai hírügynökséggel közölte, az Egyesült Államok elutasítja Phenjan kísérletét. 

Felszólítjuk a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságot, hogy tartózkodjon a további provokatív és bizonytalanságot gerjesztő cselekedetektől, és térjen vissza a diplomáciai útra.

Az Egyesült Államok és Dél-Korea idén már több hadgyakorlat-sorozatot szervezett együtt az észak-koreai nukleáris fenyegetés elrettentése céljából. Phenjan provokációnak nevezte a közös hadgyakorlatokat, és kijelentette, hogy déli szomszédja az amerikaiak vazallusa.

Kim Dzsongun 2021-es pártkongresszusán jelentette be, hogy a szilárd üzemanyaggal működő interkontinentális ballisztikus rakéták fejlesztésére is nagy hangsúlyt fognak fektetni az atommeghajtású tengeralattjárók és kémműholdak mellett. 

Idén januárban pedig az alkotmányba foglalták, hogy legfőbb ellenségük Dél-Korea, és a provokációk okozta lehetséges háború esetén az elsődleges cél az ország teljes leigázása lenne.

KIM, Dzsongun, Észak-Korea, lõgyakorlat,
Képünk illusztráció
Fotó: MTI/AP/KCNA/KNS / MTI/AP/KCNA/KNS